Uppdaterad 17 mars, 2022

Den 14 juni spelar Sverige sin EM-premiär mot Spanien i Sevilla. Nu har den svenska premiärmotståndaren fått ändra i sina förberedelser efter att Sergio Busquets testats positivt för Covid-19.

Under gårdagen meddelade Spanien att deras lagkapten och stjärna Sergio Busquets har testats positivt för Covid-19. Barcelona-mittfältaren är den enda i den spanska truppen som testade positivt på testet, och hålls därför isolerad från övriga laget i detta nu.

Även de spelare som varit i extra närkontakt med Busquets kommer att hållas isolerade, meddelar det spanska fotbollförbundet. Det finns samtidigt en oro över att viruset kan ha spridit sig bland den spanska spelartruppen och ledarstaben där 51 spelare och ledare ska testas ytterligare för att säkerställa detta. Det rapporterar den spanska tidningen AS.

Sedan tidigare har Uefa meddelat att de landslag som drabbas av allvarliga skador eller sjukdomar inför sin premiärmatch i EM, får göra obegränsat antal byten i truppen tills ett dygn innan matchstart. Om spelare i Spanien skulle drabbas av Covid-19, så går detta i sådana fall under bemärkelsen ”allvarlig sjukdom”.

I och med att Sergio Busquets drabbats av Covid-19 och möjligtvis andra spelare i Spanien, så kommer nu laget att ställa in sitt genrep mot Litauen. Matchen, som spelas i Leganes, kommer istället att spelas av det spanska U21-landslaget. Spaniens genrep blev istället mot Portugal, som slutade 0-0 i fredags. Även Portugal riskeras att sättas i karantän efter mötet.