Foto: Bildbyrån

Efter att kvalet till EM nästa sommar inleddes härom veckan finns det nu en mängd intressant statistik att titta på. Under de två första omgångarna i EM-kvalet så gjordes det hela 154 mål i de 50 spelade matcherna. Den nation som satte flest bollar i nätet var England, som besegrade Tjeckien med 5-0 samt Montenegro med 5-1.

Ser man till enskilda spelare så toppar engelsmannen Raheem Sterling och israelen Eran Zahavi listan med fyra mål vardera. Värt att nämna är då att Zahavi gjorde samtliga av lagets mål under kvalet förutom ett. Den målvakt som lyckades rädda flest skott var norske Rune Jarstein, som bland annat vaktade buren under lagets möte med Sverige. Största antalet mål i en och samma match var sex stycken, vilket bland annat uppnåddes under Sveriges möte med Norge. Största segern fick dock Italien som gjorde 6 mål på egen hand mot Liechtenstein.

Spanien var ett av de lag som lyckades få ihop spelet allra bäst, då man fick igenom hela 92% av sina gjorda passningar, Dessutom hade man ett sammanlagt bollinnehav på 74% under sina matcher mot Malta och Norge. Skotten på mål blev i sin tur 49 stycken, där det endast var Italien som lyckades gå till fler.

Artikeln är skriven av:

Sofie Hansson – Sportskribent
sofie@em-fotboll.se

>> Läs mer om mig här