Uppdaterad 20 september, 2022

Efter EM-lottningen så ställde Peter Gerhardsson upp på en digital pressträff i Manchester där han delade med sig av sina tankar till EM-fotboll.se gällande favoritskapet i Grupp C samt Sveriges framtida förberedelser inför mästerskapet.

Under torsdagskvällen så lottades grupperna till EM 2022 i England. Sverige lottades in i Grupp C där man ställs mot Schweiz, Ryssland och de regerande Europamästarna Nederländerna. Just Nederländerna blir också Sveriges premiärmotståndare och favoritskapet i gruppen står mellan länderna. Nederländerna befann sig i pott 1, bland de bäst rankade länderna i turneringen efter fina framgångar de senaste åren. Men även Sverige har samlat på sig medaljer de senaste åren med ett VM-brons 2019 samt ett OS-silver i Tokyo i somras. På en pressträff efter EM-lottningen uttalade sig Sveriges förbundskapten kring vilka som bär favoritskapet i Grupp C.

– Ingen aning. Jag tror varken Nederländerna eller vi funderar på det. De funderar nog precis som oss hur vi ska vinna mot varandra. Vi är rankade tvåa i världen och dom är rankade före oss i Europa, så bara där kan man fundera på vad det har för betydelse, säger Peter Gerhardsson till EM-fotboll.se och fortsätter:

– Så det är ingenting som kommer att påverka matchens utgång, det är två bra lag naturligtvis och det är mest det jag förhåller mig till.

EM sätts igång den 6 juli och fram till dess så har Sverige fyra VM-kvalmatcher att spela. Men blicken mot EM börjar redan nu med diverse förberedelsearbete menar Peter Gerhardsson, gällande både EM-läger men också scouting av Ryssland, Schweiz och Nederländerna.

– Redan imorgon så börjar det. Nummer ett är att åka och titta på faciliteter och sådana saker, hur vi ska bo och så vidare, det är det största just nu. Sen kliver de här lagen in i sina VM-kvalmatcher och då kommer vi att kunna följa dem och naturligtvis titta lite bakåt på gamla matcher, säger förbundskaptenen.

Fokus kommer dock i första hand att ligga på VM-kvalet som spelas i november i år samt i april nästa år. Det största fokuset inför EM kommer att ligga på att scouta premiärmotståndaren Nederländerna, så att det svenska laget inte bjuds på för många överraskningar till EM-premiären.

– Men det viktigaste jobbet just nu är VM-kvalet för oss själva här så att det blir fokus på det. Sen kommer vi att ha koll och samla på oss information om de här motståndarna och i första hand Nederländerna naturligtvis. När vi möter Schweiz så har de spelat en match redan mot Ryssland i EM, så det är oftast en färskvara. Sen är det fasta situationer och så vidare som man behöver kolla på tillbaka i tiden och det jobbet påbörjas ganska snart här, avslutar Peter Gerhardsson.