Expekt

Svenske domaren Glenn Nyberg och hans assisterande domare blåser i pipan under en av EM:s häftigaste åttondelsfinaler på förhand. Svensken dömer nämligen Belgien mot Frankrike den 1 juli.

Glenn Nyberg gör sitt första Europamästerskap som domare, där han dömt två gruppspelsmatcher hittills samt varit fjärdedomare i andra matcher. Den pratglade svensken, som är uppskattad i Allsvenskan för sin goda kommunikation, stod för två bra gruppspelsmatcher. Något som UEFA nu belönar honom för. Glenn Nyberg och assisterande domarna Mahbod Beigi samt Andreas Söderkvist får nämligen äran att döma en åttondelsfinal-match.

Nästa anhalt för trion blir Merkur-Spiel Arena i Düsseldorf, där Frankrike och Belgien möter varandra i ett toppmöte på förhand. Båda lagen har spåtts gå långt i EM men på måndag ska något lag åka ur, där en svensk domartrio alltså får chansen på en av världsfotbollens absolut största scener.

– Vi måste fatta besluten om domarna inför åttondelsfinalerna och besluten fattas enbart utifrån kvalitet. Det finns domare som inte kommer få fler matcher men det betyder inte att de gjort det dåligt utan bara att andra domare gjort det bättre. Vi kommer ge de bästa domarna chansen under de kommande matcherna, säger UEFA:s domarchef Roberto Rosetti på en pressträff enligt Fotbollskanalen.

Kvalitetsmässigt blir Belgien mot Frankrike ett hack uppåt för Glenn Nyberg som ”bara” fått döma Albanien mot Spanien samt Rumänien mot Ukraina tidigare.

Uppdaterad 29 juni, 2024