Gustav Svensson2021-10-06T11:39:22+02:00

Uppdaterad 6 oktober, 2021

Gustav Svensson är en av flera centrala mittfältare i den svenska EM-truppen. Den rutinerade mittfältaren gör sitt andra raka mästerskap under Janne Andersson och kommer bli viktig med sina defensiva kunskaper, där han ofta får komma in och stänga matcher i slutminuterna när Sverige är i ledning.

—— Nyheter om Gustav Svensson ——

Gustav Svensson
Gustav SvenssonPosition: Mittfältare
Född: 7 februari 1987
Längd: 183 cm
Vikt: 80 kg
Klubb: Guangzhou

Klubbkarriär
Gustav Svensson föddes den 7 februari 1987 i Göteborg. Den 34-åriga mittfältaren har upplevt många fina platser under sin långa fotbollskarriär. Gustav Svensson moderklubb är Azalea BK, där han spelade fram tills han var 13 år gammal då han flyttade till Frankrike och klubben ES Cannet-Rocheville där det bara blev ett halvårs spelande. Efter återkomsten till Göteborg började Svensson spela med IFK Göteborg, den klubb som han förknippas mest med idag.

Under tiden i Blåvitt var Gustav Svensson bland annat med och vann SM-guldet 2007 som 20-åring och ordinarie i laget. Som 23-åring lämnade Svensson Allsvenskan och Göteborg för spel i turkiska Bursaspor. I Turkiet spenderade Gustav Svensson två säsonger innan han lite oväntat flyttade till den ukrainska klubben Tavrija Simferopol. Efter två år i Ukraina flyttade Gustav Svensson tillbaka till IFK Göteborg.

I Blåvitt blev Svensson en nyckelspelare. Efter ytterligare två år i klubben så tog han det stora steget att flytta till Kina och den kinesiska storklubben Guangzhou. Tiden i Kina blev dock kortvarig den gången och klubben sålde svensken till Seattle Sounders i MLS. Efter Svenssons intåg i klubben blev Seattle genast en klubb att räkna med i MLS och 2019 vann klubben det stora mästerskapet med den svenska mittfältaren som nyckelspelare.

Tiden i USA blev långvarig. Men under våren värvades Gustav Svensson tillbaka till den kinesiska klubben Guangzhou, som han spenderade ett år i 2016. Den kinesiska klubben är den klubb som Svensson tillhör inför EM-slutspelet. Det har hittills hunnit bli fem matcher för svensken i den kinesiska superligan.

Landslagskarriär
Gustav Svensson gjorde landslagsdebut 2009 under januariturnén. Totalt har han spelat 31 landskamper för Sverige. Sedan Janne Anderssons intåg som förbundskapten har Svensson varit en viktig pusselbit för Sverige. Under VM 2018 och kvalet dessförinnan spelade Svensson en del i landslaget. Han var inte alltid en startspelare, men var en pålitlig mittfältare när Sverige backar hem, och är det än idag. Gustav Svensson var en del av det U21-landslag som spelade hemma-EM i Göteborg 2009, och imponerade på det svenska folket.

Statistik

Landslag Matcher Mål
A 31 0
U21 24 1

Till toppen