Uppdaterad 20 oktober, 2022

Förstarundan i EM-kvalet för F16-landslaget ska spelas i Portugal mot hemmanationen samt Nederländerna och Skottland. Förbundskapten Lotta Hellenberg har tagit ut den svenska truppen till kvalet, se den nedan.

Den 17-26 oktober ska Sveriges F16-landslag vara i Portugal för EM-kval 1, alltså den inledande rundan på EM-kvalet mot F17-EM nästa år. Den 19 oktober spelas den första kvalmatchen mot just värden Portugal, sedan väntar möten med Nederländerna 22 oktober och till sist Skottland 25 oktober. De tre lag som kommer etta, tvåa och trea i kvalgruppen går vidare till nästa kvalrunda i vår.

Nu har förbundskaptenen Lotta Hellenberg valt ut de 20 spelare som får följa med till Portugal. En trupp bestående av flickor födda 2006 alltså. Truppen består av spelare från klubbar runt om i Sverige. På målvaktssidan så finns Södra Sandby IF och Gideonsbergs IF representerade då Julia Cavander (Södra Sandby) och Wilma Delerud (Gideonsberg) är uttagna.

Bland utespelarna finns det fyra spelare som till vardags spelar i KIF Örebro DFF. Även Älvsjö AIK har med ett par spelare i truppen i form av lagkaptenen Maja Wangerheim samt Olivia Ländin Sjöblom. I övrigt finns flera klubbar representerade, bland andra Boo FF, Smedby AIS, IK Rössö, Husqvarna FF och Vittsjö GIK som alla har varsin spelare med i kvaltruppen. Från Göteborgsområdet har BK Häcken, Jitex BK Mölndal och IFK Göteborg varit med och fostrat fram spelare till landslaget.

Även storklubbarna Hammarby IF och FC Rosengård finns representerade då Smilla Holmberg och Bella Andersson (Hammarby) tar plats i truppen samt Mikaela Stojanovska och Tilde Björklund (Rosengård).

Spelschemat

19 oktober:
Portugal-Sverige, 16:00

22 oktober:
Nederländerna-Sverige, 18:00

25 oktober:
Skottland-Sverige, 16:00

Truppen

Målvakter
Julia Cavander, Södra Sandby IF
Wilma Delerud, Gideonsbergs IF

Utespelare
Lea Ahl, KIF Örebro
Olivia Crona, KIF Örebro
Smilla Holmberg, Hammarby IF
Emma Holmqvist, Husqvarna FF
Mikaela Stojanovska, FC Rosengård
Annika Svensson, Boo FF
Maja Wangerheim, Älvsjö AIK
Bella Andersson, Hammarby IF
Tilde Björklund, FC Rosengård
Ida Björnberg, KIF Örebro
Stina Dahl Forslund, Smedby AIS
Saga Fredgren, IK Rössö Uddevalla
Bianca Hultbäck Nattland, Jitex BK
Lykke Ihrfelt, Hammarby IF*
Alexandra Larsson, IFK Göteborg
Olivia Ländin Sjöblom, Älvsjö AIK
Elsa Pelgander, KIF Örebro
Hannah Sjödahl, Vittsjö GIK

* Ersätter BK Häckens Novalie Jensen.