Här är seedningen inför EM-kvalet

//Här är seedningen inför EM-kvalet

Här är seedningen inför EM-kvalet

Foto: Wikimedia

Nästa söndag äger den stora lottningen inför EM-kvalet rum, där de 55 nationerna i UEFA kommer att placeras i tio grupper om fem eller sex lag. Lagen kommer under det kommande året att mötas i hårda kamper om poäng, där de två främsta lagen ur vardera grupp tar sig vidare till EM sommaren 2020. Inför denna lottning har en seedning gjorts, där det bestäms vilka olika pottar som lagen placeras i. Seedningen är helt och hållet baserad på lagens slutliga placering i Nations League som avrundades tidigare i veckan. I och med Sveriges placering i ligan finns man med i pott 2 och kommer därmed att spela tillsammans med ett högre rankat lag, samt tre eller fyra lägre rankade lag.

Hur ser pottarna ut inför lottningen?

Det första laget i varje grupp kommer att tas fram genom lag i två mindre seedningsgrupper, som kallas för nations league-potten och pott 1. I den förstnämnda återfinns de fyra gruppvinnarna ifrån division A, som även är garanterade att hamna i kvalgrupp A-D. Dessa fyra grupper tillsammans med grupp E kommer enbart att bestå av fem nationer, vilket ger varje lag åtta matcher att spela på vägen till en EM-plats. Anledningen till att just lagen i NL-potten är garanterade färre kvalmatcher är för att lagen ska ha möjligheten att spela Nations League-slutspelet, som sker under samma tidsperiod som kvalet i sig. På så sätt har laget luckor i sitt schema för dessa möten.

Pott 1 består i sin tur av de sex näst högst rankade lagen ur ligan. De fyra nästkommande potterna består i sin tur av tio lag vardera, samtidigt som den sista potten endast består av fem lag. Dessa fem lag är i sin tur garanterade att hamna i någon av de grupper som kommer att bestå av sex nationer och kan på så sätt inte ställas mot lagen i NL-potten.

De kompletta seedningen inför EM-kvalet

Här ser du hur alla grupperna ser ut inför lottningen. Sverige kommer att ställas mot ett lag ifrån NL-potten/pott 1, pott 3, pott 4, pott 5 och eventuellt pott 6 beroende på vilken grupp man hamnar i.

Nations league-potten: Schweiz, Portugal, Holland, England

Seedningspott 1: Belgien, Frankrike, Spanien, Italien, Kroatien, Polen

Seedningspott 2: Tyskland, Island, Bosnien, Ukraina, Danmark, Sverige, Ryssland, Österrike, Wales, Tjeckien

Seedningspott 3: Slovakien, Turkiet, Irland, Nordirland, Skottland, Norge, Serbien, Finland, Bulgarien, Israel

Seedningspott 4: Ungern, Rumänien, Grekland, Albanien, Montenegro, Cypern, Estland, Slovenien, Litauen, Georgien

Seedningspott 5: Makedonien, Kosovo, Vitryssland, Luxemburg, Armenien, Azerbajdzjan, Kazakstan, Moldavien, Gibraltar, Färöarna

Seedningspott 6: Lettland, Liechtenstein, Andorra, Malta, San Marino

Sofie Hansson

Av |2018-11-21T13:20:33+00:0022 november, 2018|EM-kvalet|0 Comments

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Genom att du fortsätter att använda denna sajt så godkänner du användningen av Cookies. Mer info

Vi använder cookies för att anpassa innehållet och annonserna till användarna, tillhandahålla funktioner för sociala medier och analysera vår trafik. Vi vidarebefordrar information om din användning av vår webbplats till de sociala medier och annons- och analysföretag som vi samarbetar med.

Stäng