Expekt

Uppdaterad 15 november, 2023

UEFA Conference League är en helt ny turnering i det europeiska fotbollssystemet, introducerad för säsongen 2021-2022. Turneringen är tänkt att ge fler klubbar från mindre fotbollsland en chans att tävla på europeisk nivå. Men hur länge håller egentligen Conference League på? Låt oss dyka djupare in i turneringens struktur och tidsplan för att få en bättre förståelse.

Turneringens struktur

UEFA Conference League består av flera olika faser, inklusive kvalrundor, en gruppspelsfas och en slutspelsfas. Kvalrundorna börjar vanligtvis i jun/juli och pågår fram till slutet av augusti. Dessa rundor avgör vilka lag som kommer att få delta i turneringens gruppspel.

Gruppspelet, som består av 32 lag uppdelade i åtta grupper, startar vanligtvis i september och fortsätter fram till december. Varje lag spelar sex matcher i gruppspelet, tre hemma och tre borta. De två bästa lagen i varje grupp går vidare till slutspelsfasen.

Slutspelsfasen

Slutspelsfasen i UEFA Conference League börjar med sextondelsfinaler i februari. Slutspelsfasen inkluderar också åttondelsfinaler, kvartsfinaler och semifinaler i mars (åttondelsfinaler), april (kvartsfinaler) och början av maj (semifinaler). Varje match i denna fas spelas över två match, en hemma och en borta, med undantag för finalen.

Finalen i UEFA Conference League spelas som en enda match på en neutral plats. Finalen äger vanligtvis rum i maj, vilket markerar slutet på turneringen.

Sammanfattningsvis

Så för att svara på frågan ”Hur länge håller Conference League på?” – turneringen sträcker sig över större delen av fotbollssäsongen, från de tidiga kvalrundorna i juni till finalen i maj. Detta innebär att lagen som deltar i turneringen kan förvänta sig att spela minst sex och upp till tretton matcher, beroende på hur långt de avancerar i turneringen.

Det är viktigt att notera att exakta datum och tidsplaner kan variera från säsong till säsong, beroende på olika faktorer som TV-sändningar och nationella ligascheman. Men generellt sett kan fansen förvänta sig att UEFA Conference League kommer att pågå under större delen av fotbollssäsongen.