UEFA Europa Conference League 2022 avslutade sin första säsong med en dramatisk final där AS Roma, ett italienskt lag, stod som segrare. Turneringen, som organiserades av UEFA, är den tredje största i Europa efter Champions League och Europa League, och syftar till att ge fler klubbar från olika länder möjlighet att tävla på europeisk nivå.

Finalen

Finalmatchen i UEFA Europa Conference League 2022 spelades den 25 maj 2022 på Arena Kombëtare i Tirana, Albanien. Det var en historisk match då det var första gången turneringen spelades. I finalen möttes AS Roma och det holländska laget Feyenoord. AS Roma lyckades vinna matchen med 1–0, vilket säkrade dem som de första mästarna av denna nya europeiska fotbollsturnering.

José Mourinho

En historisk tränare som blev historisk på nytt är portugisen José Mourinho. Han har tidigare vunnit Champions League med FC Porto (2003/04) och Inter Milan (2009/10) samt Europa League med Manchester United 2016/17. När AS Roma var första lag någonsin att vinna UEFA Europa Conference League var det också José Mourinho som stod som vinnande huvudtränare. I och med detta kunde José Mourinho titulera sig som första tränare att vinna Champions League, Europa League och Conference League under sin karriär, något han själv hedrade med en tatuering.

Vägen till finalen

Roma började i Conference League-gruppspelet och tog sig vidare från Grupp C direkt till åttondelsfinal, detta trots att man bland annat kördes över av norska Bodö/Glimt med 1-6 i gruppspelet. I åttondelsfinal väntade Vitesse från Nederländerna vilka besegrades med 2-1 efter två jämna matcher. I kvartsfinalen just Bodö/Glimt igen och denna gång var det Roma som besegrade norrmännen med totalt 5-2 över två matcher. I semifinalen väntade engelska Leicester och efter oavgjort i första matchen kunde Roma vinna med 1-0 hemma för att säkra finalplatsen i Tirana.

Uppdaterad 14 november, 2023