Expekt

Foto: Wikimedia

Imorgon torsdag kommer en omröstning att hållas, där nästa värdland för fotbolls EM ska plockas fram. Mästerskapet det gäller är det som kommer att hållas under 2024 och det finns två nationer som lämnat in förslag på hur ett mästerskap i deras land skulle kunna se ut. Länderna som UEFA:s exekutiva kommitté kommer att rösta mellan är Turkiet och Tyskland och härom dagen presenterade man en sammanfattning av de två nationernas EM-förlag.

Någonting som sticker ut och som man även märkte när USA, Kanada och Mexiko valdes till VM-värdar 2026 är att allt fler länder fokuserar på att dra nytta av de arenor som redan finns tillgängliga i landet. Detta sparar inte bara in pengar för evenemanget, utan är även en god gärning för miljön. Att ha med ett miljöaspekt över lag i sin EM-plan har också det blivit betydligt viktigare.

Tysklands EM-förslag
Berlin, Köln, Frankfurt, Hamburg och München är fem av de tio EM-städer som valts ut och i alla städerna finns det färdiga arenor på plats. Vilken stad som i detta fall skulle hålla i den stora finalen är oklart, men med stor sannolikhet kan det bli Olympiastadion i Berlin som har plats för den största publiken (70 000 personer).

Man kan enkelt ta sig mellan de olika värdstäderna via tåg eller bil och resorna är aldrig mer än 4 timmar. Dessutom har flera av städerna stora internationella flygplatser med gott om plats för att ta emot fans ifrån hela världen. Att Tyskland som nation dessutom angränsar till en stor mängd andra länder gör att man enkelt kan ta sig in i landet på flera olika sätt.

Turkiets VM-förslag
Nio turkiska städer har valts ut i EM-förslaget, där huvudstaden Istanbul kommer att bidra med två arenor. Den största, Atatürk Olympic Stadium, planeras att byggas om inför mästerskapet för att kunna ta en publik på 85 000 åskådare. Även arenor i Anarka och Antalya kommer renoveras för att nå upp till EM-kraven.

Då Turkiet geografisk ligger som en knutpunkt mellan tre kontinenter hoppas man på att evenemanget ska kunna locka fotbollsfantaster även utanför Europa. Dessutom firar nationens fotbollsförbund 100 år just 2024 och man ser det europeiska mästerskapet som ett utmärkt sätt att fira det hela på. Utifrån avstånden mellan värdstäderna är det snabbaste färdmedlet under EM tåg, då städerna ligger utspridda i hela landet.

Sofie Hansson

Uppdaterad 28 september, 2018