Foto: Wikimedia

Imorgon torsdag kommer en omröstning att hÄllas, dÀr nÀsta vÀrdland för fotbolls EM ska plockas fram. MÀsterskapet det gÀller Àr det som kommer att hÄllas under 2024 och det finns tvÄ nationer som lÀmnat in förslag pÄ hur ett mÀsterskap i deras land skulle kunna se ut. LÀnderna som UEFA:s exekutiva kommitté kommer att rösta mellan Àr Turkiet och Tyskland och hÀrom dagen presenterade man en sammanfattning av de tvÄ nationernas EM-förlag.

NÄgonting som sticker ut och som man Àven mÀrkte nÀr USA, Kanada och Mexiko valdes till VM-vÀrdar 2026 Àr att allt fler lÀnder fokuserar pÄ att dra nytta av de arenor som redan finns tillgÀngliga i landet. Detta sparar inte bara in pengar för evenemanget, utan Àr Àven en god gÀrning för miljön. Att ha med ett miljöaspekt över lag i sin EM-plan har ocksÄ det blivit betydligt viktigare.

Tysklands EM-förslag
Berlin, Köln, Frankfurt, Hamburg och MĂŒnchen Ă€r fem av de tio EM-stĂ€der som valts ut och i alla stĂ€derna finns det fĂ€rdiga arenor pĂ„ plats. Vilken stad som i detta fall skulle hĂ„lla i den stora finalen Ă€r oklart, men med stor sannolikhet kan det bli Olympiastadion i Berlin som har plats för den största publiken (70 000 personer).

Man kan enkelt ta sig mellan de olika vÀrdstÀderna via tÄg eller bil och resorna Àr aldrig mer Àn 4 timmar. Dessutom har flera av stÀderna stora internationella flygplatser med gott om plats för att ta emot fans ifrÄn hela vÀrlden. Att Tyskland som nation dessutom angrÀnsar till en stor mÀngd andra lÀnder gör att man enkelt kan ta sig in i landet pÄ flera olika sÀtt.

Turkiets VM-förslag
Nio turkiska stĂ€der har valts ut i EM-förslaget, dĂ€r huvudstaden Istanbul kommer att bidra med tvĂ„ arenor. Den största, AtatĂŒrk Olympic Stadium, planeras att byggas om inför mĂ€sterskapet för att kunna ta en publik pĂ„ 85 000 Ă„skĂ„dare. Även arenor i Anarka och Antalya kommer renoveras för att nĂ„ upp till EM-kraven.

DÄ Turkiet geografisk ligger som en knutpunkt mellan tre kontinenter hoppas man pÄ att evenemanget ska kunna locka fotbollsfantaster Àven utanför Europa. Dessutom firar nationens fotbollsförbund 100 Är just 2024 och man ser det europeiska mÀsterskapet som ett utmÀrkt sÀtt att fira det hela pÄ. UtifrÄn avstÄnden mellan vÀrdstÀderna Àr det snabbaste fÀrdmedlet under EM tÄg, dÄ stÀderna ligger utspridda i hela landet.

Sofie Hansson