Ikväll lottas grupperna till det stora Europamästerskapet 2022, som kommer att spelas i England. Sverige är ett av 16 lag som ska lottas in i fyra olika grupper för att fastställa gruppspelen.

Det börjar närma sig Europamästerskap på damsidan för att äntligen kunna fullborda det framskjutna mästerskapet från 2021, som nu istället ska spelas 2022.

Ett stort steg i rätt riktning kommer att ta plats redan ikväll. Klockan 18:00 så är det dags för lottningen till EM:s gruppspel. Lottningen hålls i Manchester med start 18:00, svensk tid alltså.

EM-lottningen sänds på SVT2 och/eller på Fotbollskanalen och C More.

Så går lottningen till:

Just nu så tillhör samtliga 16 lag olika seedningspotter. Det finns fyra seedningspotter med fyra lag i varje pott. Först så kommer lagen från pott 1 att dras, där England redan förutbestämt kommer att hamna i Grupp A, i egenskap av värdnation. Övrig lag i pott 1 kommer sedan att delegeras till varsina grupper.

Sedan följer en procedur för pott 2, som Sverige ligger i, där alla lag i pott 2 ska tilldelas en grupp. När alla fyra lag i pott 2 blivit placerade i en grupp, så är det dags för pott 3 att genomgå samma process och slutligen pott 4. När alla potter har dragits så ska också varje deltagande land ha blivit tilldelade en grupptillhörighet.

Ett lag kan inte hamna i samma grupp som ett annat lag i samma seedningspott. Seedningspotterna är gjorda utifrån en koefficientranking som UEFA gjort baserat på resultat från EM 2017 och VM 2019, där Sverige alltså hamnar i seedningsgrupp 2.

Seedningspotter: 

Pott 1: 
England (Grupp A)
Nederländerna
Frankrike
Tyskland

Pott 2:
Sverige
Norge
Spanien
Italien

Pott 3:
Danmark
Belgien
Schweiz
Österrike

Pott 4:
Island
Nordirland
Finland
Ryssland

Det vet vi nu:

Något som vi vet inför lottningen ikväll är att England kommer att spela i Grupp A. Vi vet också att Sverige inte kommer att kunna ställas mot Spanien, Italien och Norge i gruppspelet, då de befinner sig i samma seedningspott. Men Sverige kommer att få minst en väldigt tuff motståndare i gruppspelet från seedningspott 1. Antingen så ställs man mot värdnationen England, de regerande europamästarna Nederländerna eller någon av de stora bjässarna i form av Frankrike och Tyskland.

Storstjärnan Lotta Schelin kommer att vara en av stjärnorna som sköter lottningsproceduren på plats i Manchester. Sveriges meste målskytt genom tiderna brukar agera expert i C More till vardags men ska nu alltså få en viktig roll i EM-lottningen.

Biljetter till EM 2022

Från och med 20:00 ikväll (svensk tid) så går det att ansöka om biljetter till EM 2022. Ansökan görs via UEFA och man ansöker om att få vara med i lottdragningen. För att komma till biljetterna, klicka HÄR. Till och med den 16 november klockan 19:00 så kan man ansöka om att få vara med i lottdragningen, för att vinna biljetter.

Uppdaterad 28 oktober, 2021


Borussia Dortmund - Real Madrid
TV4 Play