Foto: Wikimedia

Tidigare har värdnationen alltid fått en direktbiljett till mästerskapet och på så sätt inte behövt kvala likt alla andra lag. När man den här gången inte har en enskild värd för EM så ställer sig många frågan kring om någon nation redan nu kan räkna med spel i turneringen.

Svaret på den frågan är att inget lag är direktkvalificerat, utan samtliga 55 UEFA-nationer måste ta sig till det europeiska mästerskapet genom att placera sig i topp-2 under kvalet som spelas nästa år. Man kan även ta en plats genom Nations League-playoffen som spelas under våren 2020.

Kvalificerade värdnationer kan få hemmaplansfördel

Däremot så finns det en viss hemmaplansfördel för de länder som bidrar med städer och arenor till mästerskapet. Lyckas nationerna få en plats i turneringen är de garanterade att få spela två utav sina tre gruppspelsmatcher på sin egen arena. För att detta ska gå ihop mes spelschemat som redan nu är spikat kommer det även finnas en speciell regel när EM-lottningen sker som innebär att max 2 värdnationer kan hamna i samma grupp.

Nationerna som EM-matcherna kommer att spelas i är England, Azerbajdzjan, Tyskland, Italien, Ryssland, Nederländerna, Spanien, Rumänien, Ungern, Danmark, Irland och Skottland.

Sofie Hansson

Uppdaterad 8 februari, 2021