Foto: Wikimedia

Tidigare har vÀrdnationen alltid fÄtt en direktbiljett till mÀsterskapet och pÄ sÄ sÀtt inte behövt kvala likt alla andra lag. NÀr man den hÀr gÄngen inte har en enskild vÀrd för EM sÄ stÀller sig mÄnga frÄgan kring om nÄgon nation redan nu kan rÀkna med spel i turneringen.

Svaret pÄ den frÄgan Àr att inget lag Àr direktkvalificerat, utan samtliga 55 UEFA-nationer mÄste ta sig till det europeiska mÀsterskapet genom att placera sig i topp-2 under kvalet som spelas nÀsta Är. Man kan Àven ta en plats genom Nations League-playoffen som spelas under vÄren 2020.

Kvalificerade vÀrdnationer kan fÄ hemmaplansfördel

DÀremot sÄ finns det en viss hemmaplansfördel för de lÀnder som bidrar med stÀder och arenor till mÀsterskapet. Lyckas nationerna fÄ en plats i turneringen Àr de garanterade att fÄ spela tvÄ utav sina tre gruppspelsmatcher pÄ sin egen arena. För att detta ska gÄ ihop mes spelschemat som redan nu Àr spikat kommer det Àven finnas en speciell regel nÀr EM-lottningen sker som innebÀr att max 2 vÀrdnationer kan hamna i samma grupp.

Nationerna som EM-matcherna kommer att spelas i Àr England, Azerbajdzjan, Tyskland, Italien, Ryssland, NederlÀnderna, Spanien, RumÀnien, Ungern, Danmark, Irland och Skottland.

Sofie Hansson