Förbundskapten Janne Andersson uttalar sig om lottningen i EM-kvalet mot Europamästerskapet i Tyskland 2024. Sverige ställs mot Belgien, Österrike, Azerbajdzjan och Estland i kvalspelet. Förberedelserna inför starten av kvalspelet påbörjas direkt.
– Vi kommer att påbörja arbetet redan imorgon, säger förbundskaptenen till EM-fotboll.se.

Under söndagen lottades kvalgrupperna till EM 2024, där Sverige ställs mot relativt tufft motstånd i form av Belgien, Österrike, Azerbajdzjan och Estland i Grupp F.

Efter kvallottningen anordnades en pressträff med Herrlandslagets förbundskapten Janne Andersson, som befann sig i tyska Frankfurt för att bevittna lottningen på plats. Förbundskaptenen var tydlig med att han var nöjd över att slippa mardrömslotten in i Grupp B och C där Frankrike, Nederländerna fanns respektive England och Italien bland andra. Även om han ändå tycker att Sverige fick en svår grupp.

– Detta är också en tuff lottning, med Belgien som är ett världslag och med Österrike som har många bra spelare. Så det är tufft också. Men på pappret hamnade jag hellre i Grupp F än i Grupp B eller C, men fotbollsmatcher avgörs på planen så det gäller att göra det bra när man väl spelar, säger Andersson på pressträffen och fortsätter:

– Belgien får gälla som favoriter såklart. Det blir tufft att ta sig vidare men fullt möjligt.

Förbundskaptenen erkänner att han inte har allt för bra koll på Azerbajdzjan och Estland. Men processen mot starten av EM-kvalet i mars månad börjar denna vecka.

– Jag och Peter Wettergren kommer sätta oss ner redan imorgon. Förhoppningsvis får vi spelschemat redan idag så i sådana fall påbörjar vi  en plan för nästa år redan imorgon, säger Janne Andersson till EM-fotboll.se.

Hamnade i grupp med fem lag

Sverige kommer alltså att spela i Grupp F mot fyra motståndare. Det innebär att man kommer att kunna lägga in ett par träningslandskamper nästa år, något man inte har kunnat göra så mycket de senaste åren, mestadels på grund av Nations League. Men med två färre matcher än andra europeiska kvalnationer så kan det bli ett par träningsmatcher nästa år, något förbundskapten Andersson hoppas kunna dra nytta av.

– Det är jättebra att få in några träningsmatcher, det har som sagt varit ont om det de senaste åren. Under mina första år gjorde vi så att vi spelade med spelare som inte alltid tillhörde en startelva under tävlingsmatcher för att alla skulle få visa upp sig och träna in sig på vårt sätt att spela och det fick vi ofta väldigt positiv effekt av då. Alla spelarna som är med på en samling får spela, det blir en kick för dem plus att vi får se dem i vårt sätt att spela, avslutar han till EM-fotboll.se.

Uppdaterad 9 oktober, 2022