Expekt

Janne Andersson var nöjd med Sveriges insats mot Finland. På presskonferensen efter matchen fick han också ge sin syn på de skador som den svenska truppen dras med.

Under lördagen vann Sverige mot Finland med 2-0 i en träningslandskamp. Efter matchen anordnades en presskonferens med förbundskaptenen Janne Andersson som fick ge sin bild av matchen.

– En match som vi tar tag i från första början egentligen. Vi har kontroll på den här matchen hela vägen igenom. Det stärker självförtroendet att vi håller vår fjärde nolla för året också, säger Janne Andersson på presskonferensen.

Förbundskaptenen är överlag nöjd över insatsen men tycker att hans landslag hade kunnat utnyttja vissa situationer lite mer. Men han ger ändå laget ett godkänt betyg.

– Det första målet är väldigt fint när vi tar oss igenom centralt. Vi skapar lite få chanser matchen igenom men samtidigt har vi respekt för att Finland är bra i deras försvarsspel. Vi ser ut som jag vill att vi ska göra. Det är organiserat, stabilt och rejält där ute. Som helhet är jag ganska nöjd, säger han.

En oro inför EM har varit de många skadorna som Sverige har i sin försvarslinje. Andreas Granqvist är med i truppen men är inte i matchform och Filip Helander gör rehab i Malmö för tillfället. Martin Olsson missar Svenska Cupen-finalen mot Hammarby imorgon söndag och har varit skadad de senaste veckorna och även Ludwig Augustinsson har dragits med skador. I veckan tog Janne Andersson ut Joakim Nilsson och Pierre Bengtsson för att komplettera i truppen och han ser dem som bra ersättare om det skulle behövas.

– Vi får se om vi har behov av Joakim Nilsson och Pierre Bengtsson. Båda har visat att de håller nivån och att de kan vara med här om det behövs, säger förbundskaptenen och fortsätter:

– Martin Olssons skadebild låter inte bra, så kan vi sammanfatta det. Är det så att Martin inte kan vara med så är Pierre Bengtsson en fullgod ersättare. Han och Joakim Nilsson gjorde en bra och stabil match idag, precis som hela backlinjen.

Janne Andersson kommer inte låta Pierre Bengtsson stå stand-by menar han på presskonferensen, men han har förklarat för vänsterbacken att det vore bra om han är redo om det behövs.

– Det vore bra om han undviker att åka till Hawaii eller något sådant, skämtar förbundskaptenen.

Ännu en oro för Janne Andersson blev när Pontus Jansson klev av under lördagen för sitt Brentford. När Brentford firade avancemang till Premier League befann sig Jansson skadad i omklädningsrummet.

– Pontus Jansson gick ut idag med en ljumskkänning fick jag reda på här precis, så att vi får se hur det blir där. Det är tråkigt om det är något som hindrar honom från att vara med, men just nu har jag ingen aning. Det vore tråkigt men jag vill inte ta ut något i förskott, säger Andersson.

Sverige spelar nästa landskamp den 5 juni hemma på Friends Arena, då mot Armenien.

Uppdaterad 6 oktober, 2021