Uppdaterad 6 oktober, 2021

Janne Andersson fick kommentera gårdagens händelser under en presskonferens idag. Förbundskaptenen gav lite svar gällande Dejan Kulusevski, men också sina egna känslor kring det som hänt och det som komma skall.

Under onsdagseftermiddagen hade det svenska landslaget en presskonferens vid träningslägret i Göteborg. På presskonferensen befann sig förbundskaptenen Janne Andersson, landslagsläkaren Anders Valentin och landslagschefen Stefan Pettersson.

Många av frågorna under presskonferensen var riktade till förbundskaptenen och landslagsläkaren gällande gårdagens tuffa besked om att Dejan Kulusevski och Mattias Svanberg har testats positivt för Covid-19.

Under gårdagskvällen började det att florera bilder på att Juventus-stjärnan Kulusevski hade varit på en tillställning med vänner under de få dagarnas ledighet emellan landslagets träningsläger. Något som har upprört många på sociala medier.

Dejan blev bjuden av sin syster och flickvän på middag och hans vänner var där och överraskade honom. Det var alltså något som han inte visste om. Men Dejan ångrar sig såklart i efterhand, och jag tycker inte heller att det var ett bra beslut. Men Dejan är nog den i världen som beklagar det som hänt mest av alla, säger Janne Andersson på presskonferensen.

Landslagets läkarteam säger sig dock vara ganska säkra på att den smitta som Kulusevski åsamkat sig, inte ska ha kommit från den tillställning där han träffade sina vänner. Istället kan mittfältaren ha dragit på sig en smitta från en nära anhörig, en person han förmodligen skulle ha träffat oavsett under ledigheten. Något som går i paritet med de förslag som landslaget gav spelarna inför ledigheten.

– Jag tycker att spelarna har skött hela situationen på ett bra sätt. Vi var tydliga med att spelarna ska hålla sig till deras nära och kära, och jag upplever att spelartruppen har skött sig på ett bra sätt och förhåller sig till våra regler, säger Anders Valentin.

Förbundskaptenen Janne Andersson hade en tuff gårdag meddelar han på presskonferensen. Han avslöjar också att det var en miss i ledarstabens kommunikation under gårdagen som gjorde att spelarna gick ut på kvällsträningen. Enligt Janne Andersson och landslagschefen Stefan Pettersson ska några i ledarstaben trott att alla test förutom Dejan Kulusevskis var negativa. Men fallet var att vissa tester var försenade och man hade därmed inte fått alla svar. Det mynnade i förlängningen ut i att Mattias Svanberg fick kliva av kvällsträningen och lämna planen med ett positivt svar på covid-testet.

– Vi är människor som jobbar med fotboll och jag kände en jättestor oro igår. Jag hade en tung dag igår, jag har varit med som ledare i många år. Gårdagen är nog den jobbigaste dagen i mitt liv som ledare. Det händer så mycket som man inte kan kontrollera. Har man inte kontroll på grejer, så blir det jäkligt jobbigt, säger Janne Andersson på presskonferensen.

Men trots den tuffa gårdagen för landslaget så har Janne Andersson sett positivt på dagens insats. Under förmiddagen tränade Sverige med ett bra fokus, meddelar förbundskaptenen. Stoltheten hos Janne Andersson gick att ta på när han förklarade hur den svenska truppen studsade tillbaka efter gårdagens besked.

– Efter gårdagen så följer spelarna upp idag med att göra en fantastiskt bra förmiddag ute på träningsplanen. Då mår man bra som ledare kan jag säga, säger en rörd Janne Andersson på presskonferensen.

Pontus Jansson missade förmiddagens träning på grund av att han kände sig hängig. Mittbacken genomförde ett snabbtest under förmiddagen som visade negativt. Under kvällen ska Jansson genomföra ännu ett test. Men landslagsläkaren Anders Valentin hoppas och tror att Jansson ska klara sig undan viruset.

– Han testades negativt under morgonen, men ikväll gör vi ett PCR-test. Hans tester har varit negativa trots att han har lite symptom. Hade hans symptom inneburit att det var Covid-19, så borde det ha synts på testerna. Så det känns lugnande på det sättet, säger Valentin.