Uppdaterad 16 oktober, 2023

Foto: Bildbyrån

Under eftermiddagen bjöd Svenska Fotbollsförbundet in till en första presskonferens inför det kommande EM-kvalet som drar igång på torsdag. Det blev en hel del fokus på de avhopp som skett i truppen och de beryktade anledningarna till detta.

Sedan truppen togs ut i förra veckan har både Pontus Jansson och Victor Nilsson Lindelöf lämnat återbud till Andersson. För Janssons del handlar det om en skada i knät, samtidigt som Lindelöf tackat nej på grund av personliga skäl. När det gäller Manchester-spelaren har det ryktats om att hans nej ska bero på Guidettis frånvaro i truppen, men Janne meddelar att så inte är fallet. Han har respekt till Lindelövs frånvaro, men meddelar även att frånvaro för att en kompis i laget inte kommit med är ingenting som respekteras. Det nämns även att Guidetti och Andersson varit i kontakt efter att han inte blivit uttagen till truppen och att det inte finns något agg mellan dessa.
– Vi är on speaking terms så att säga, meddelar Janne Andersson.

Det har även ryktats om att kaptenen Andreas Granqvist kan komma att missa matchen, men detta dementerar förbundskaptenen.
– Han känner ingen oro. Han är överansträngd men det är ingen skada, inget som är av eller trasigt.

Uttagna ersättare för Jansson och Lindelöf är Sotirios Papagiannopoulos och Anton Tinnerholm.

Tävlingsmatcher rakt igenom

Att fotbollsåret 2019 inte innehåller några träningslandskamper ger enligt Andersson inte samma utrymme att prova osäkra kort, utan det gäller att försöka bygga ihop en stark trupp som fungerar ihop. Dock hoppas han att nytillkomna spelare inte ska känna sig helt chanslösa inför en match, utan att det slutligen är dagsformen som avgör det hela.
– Du måste för dagen plocka ut det absolut bästa laget för att kunna vinna en match, säger Janne Andersson.