Uppdaterad 6 oktober, 2021

Alexander Isak var Sveriges stora hot framåt i EM-premiären. I den 68:e matchminuten valde dock förbundskaptenen Janne Andersson att byta ut stjärnan. Efter matchen förklarar han varför.

Sverige spelade sin EM-premiär under måndagskvällen mot Spanien i Sevilla. Spanjorerna var tuffast möjligaste motstånd för Sverige i en premiär, och man visade upp en stor kvalitet när man ägde boll i stort sett i hela matchen.

När Sverige väl hotade Spanien så var det allt som oftast Alexander Isak som var delaktig i den svenska offensiven. Anfallaren, till vardags i spanska Real Sociedad, var framme i den första halvleken med ett skott som till slut gick i stolpen och frispelade Marcus Berg till ett öppet mål i den andra.

Men efter ytterligare ett par fina aktioner i den andra halvleken blev Alexander Isak utbytt, till mångas förvåning. Janne Andersson valde att byta ut både Isak och Marcus Berg till förmån för Robin Quaison och Viktor Claesson. Ett byte han förklarar efter matchen.

– Han är på gång offensivt och gör några bra grejer. Han började bli mör, både han och ”Mackan” (Berg). Så då byter jag båda för att få in pigga ben. Han gör en jättebra match, men jag tyckte att det började ta emot mot slutet, säger Janne Andersson till SVT efter matchen.

Huvudrollsinnehavaren själv förstår förbundskaptenens byte och var inte bitter. Trots att han visade gott mod mot slutet, respekterar han Janne Anderssons beslut.

– Det är klart, man vill alltid spela, det var inga problem med mig eller så. Offensivt sett kändes det som att jag började komma i gång och jag skapade en del, säger Alexander Isak i SVT:s sändning.

Det defensiva arbetet slet på anfallaren, medger han. Precis som Janne Andersson förklarade tidigare, så sprang Alexander Isak kopiösa mängder tillsammans med Marcus Berg där framme.

– Det är klart, i såna här matcher kanske man lägger mer energi på det defensiva arbetet och där började jag kanske tappa lite energi. Jag kan förstå att Janne ville ha lite färska ben defensivt.

Alexander Isak var tillsammans med Robin Olsen och Victor Nilsson Lindelöf de spelare som stack ut för Sverige. Victor Nilsson Lindelöf blev utsedd till matchens lirare av UEFA efter matchen.