Sverige har gjort ett fantastiskt bra gruppspel i EM. Med sju poäng inspelade efter tre matcher, där krysset kom mot Spanien, vann Sverige sin grupp. Men det är inte bara poängen som gjort svenska folket glada, vi kan få drömma om framtiden igen. Sveriges två stora framtidsnamn har presenterat sig på den högsta nivån och kommer att bli avgörande för ett långt svenskt mästerskap, både nu och sen, tillsammans hand i hand. 

Med drygt 25 minuter resväg mellan varandra växte två svenska underbarn upp i Stockholm under 2000-talet. Det ena underbarnet föddes i september 1999 och fick uppleva millennieskiftet från hemmet i Ulriksdal. Det andra underbarnet föddes dryga halvåret senare, i april 2000, förmodligen till lättnadens suckar efter att mikrovågsugnarna såg ut att fungera även under Millenium 2. 

Alexander Isak och Dejan Kulusevski är Sveriges två största talanger sedan Zlatan Ibrahimovic gjorde sig ett namn i svensk fotboll, under samma tidsperiod som just Isak och Kulusevski var nyfödda. Skillnaden mellan Alexander Isak och Dejan Kulusevskis framtid i landslaget kontra Zlatans era, är att de kommer att ha varandra, hela vägen fram.

Dåtiden

Sveriges största framtidsnamn har gått två helt olika vägar till toppen, som det sig bör i svensk fotboll. Ingen väg är rakare än den andra, det gäller bara att hålla i ratten när det är snävast.

Alexander Isak har via A-lagsspel i AIK och succé i Allsvenskan vandrat via Borussia Dortmund och Willem II för att till slut hamna i Real Sociedad i La Liga. 

Dejan Kulusevski å sin sida valde spel i Atalantas ungdomsakademi efter sina dominanta år i Brommapojkarna under ungdomsåren. I Atalanta blev det succé när klubbens Primavera-lag blev bäst i Italien och Kulusevski var den mest framstående spelaren. Succén innebar en utlåning till Parma och sedermera en försäljning till storklubben Juventus.

Dejan Kulusevski och Alexander Isak har redan fått sina exceptionella talanger bekräftade runt om i fotbollsvärlden. Åtminstone i klubbfotbollen. I landslaget har det inte varit någon som helst tvekan om vilka som är framtiden för svensk fotboll, men det var heller inte självklart inför EM att någon av Alexander Isak eller Dejan Kulusevski var startspelare i Janne Anderssons elva.

Nutiden

Idag, på midsommar, alltså Sveriges inofficiella nationaldag går den svenska fotbollssupportern förhoppningsvis runt med ett leende. Elva dagar efter den svenska EM-premiären går det att konstatera att Dejan Kulusevski och Alexander Isak har fått sina stora genombrott i landslaget. Alexander Isak har visat att han besitter egenskaper som ingen annan anfallare med 192 centimeter kropp besitter. Farten, tekniken, lekfullheten och framför allt självförtroendet. Det enda som saknas för Isak i denna turnering är målen. Men den respekt som motståndarförsvaret har för Isak i detta EM är brutalt. Så fort svensken har bollen vid sina magiska fötter, så stirrar motståndarna sig blinda, och så halkar de till.

Dejan Kulusevski fick göra mästerskapsdebut mot Polen efter att ha missat premiären mot Spanien, och suttit på bänken hela matchen mot Slovakien. Detta på grund av att han drabbades av Covid-19 inför mästerskapet. Kulusevski utsattes för hån och hat på sociala medier efter att han syntes vara tillsammans med sina vänner på en video som flög runt på sociala medier. Många trodde att smittan kom därifrån, men så var inte fallet. Kulusevski blev avgörande i Sveriges gruppseger. Med 35 minuter kvar kom han in mot Polen och gjorde saker som Dejan Kulusevski bara kan göra. I det svenska landslaget är han ensam om att kunna avgöra matcher på detta vis, med två matchavgörande assist. Först efter en fin soloprestation till Emil Forsbergs 2-0, sedan med en liten vrickning till Viktor Claessons 3-2.

Men det som sticker ut med dessa två underbarn är pannbenet. Den mentala styrkan. Alexander Isak har blivit ifrågasatt, både i landslaget och i klubblaget under flera år. Efter Isaks och Robin Quaisons rätt usla match tillsammans mot Lasse Lagerbäcks Norge 2019 så har det alltid varit lite osäkert kring Isak. “Passar han verkligen in i systemet?”, “När har han gjort bra insatser för Sverige när det väl gäller?” och så vidare. Nåja, nu har vi fått svaret. 

Och Dejan Kulusevski.. Sikket pannben. Som sagt, Covid-19 innan mästerskapet. Tio dagar i karantän, hånad och ifrågasatt på sociala medier, bänkplats mot Slovakien, och så in och dominera mot Polen.
Båda spelarna är precis vad Sverige behöver i detta nu, alltså nu. I nästa match mot Ukraina. De är stjärnor, och de kommer att kunna axla rollen som stjärnor så länge de får förtroendet. Hur ska egentligen Janne Andersson kunna peta någon av Alexander Isak eller Kulusevski mot Ukraina? Omöjligt. För att Sverige ska gå långt i detta mästerskap behövs spelare som just dessa. Sveriges ramstarka försvar och tydliga spelidé behöver kryddas med två världsspelare som har framtiden framför sig. Då går Sverige som sämst till kvartsfinal.

Framtiden

Alexander Isak och Dejan Kulusevski har precis tagit deras händer, knutit ihop dem, ryckt tag i Jens Cajuste och Mattias Svanberg och speglat framtiden.

I minst tio år framöver, så kommer vårt svenska landslag att präglas av dessa svenska talanger. Och visst fan är det härligt med lite framtidstro och framtidshopp. Oavsett hur det går för Sverige i EM i år, så kommer åtminstone Isak och Kulusevski att vara grundpelarna för det svenska landslaget i flera potentiella mästerskap. De kommer att göra det som stora stjärnor, men också som stora lagspelare. De kommer att fightas ända in i kaklet, de kommer att sjunga nationalsången inför varje match och de kommer med största stolthet att bära den svenska landslagströjan, för hela vårt stolta avlånga land. Och ingen är nöjdare än jag, ja förutom möjligtvis Janne Andersson då.

Glad midsommar!

Uppdaterad 6 oktober, 2021