Expekt

Uppdaterad 16 oktober, 2023

Norges herrlandslag håller på att missa ett nytt mästerskap. Efter förlust (0-1) hemma mot Spanien har norrmännen slopat sin chans att nå Europamästerskapet i Tyskland 2024 genom kvalspelet, trots sin gyllene generation, men har en liten chans via Nations League. Nedan listar vi alla resultat från söndagens EM-kvalmatcher.

Under söndagen spelades många EM-kvalmatcher runt om i Europa där en del blickar riktades mot Grupp A och Norge mot Spanien i synnerhet. Norrmännen behövde en seger för att hålla EM-drömmen vid liv efter den dåliga kvalstarten i våras. Men Norge, som inte alls fick igång sin anfallsstjärna Erling Haaland, fick se sig besegrade av ett väloljat Spanien. Talangen Gavi gav spanjorerna ledningen med 0-1 i början av andra halvlek och det räckte för seger. Norge kom aldrig ifatt med något mål och man kommer aldrig komma ifatt i tabellen. Från Grupp A är det nu nämligen klart att Skottland och Spanien avancerar till EM 2024 i Tyskland och att Norge inte når EM via kvalgruppen. Men norrmännen har trots detta en hyfsad chans kvar på EM-spel då man har chans på att nå Nations League-playoff om resultat går vägen i andra grupper, även om det ser mörkt ut i detta nu med en handfull lag före sig i rangordningen. Norge är i behov av att minst fyra av de sju lagen före sig i Nations League-rangordningen kvalificerar sig för EM direkt via de två kvalplatserna i varje grupp, då hoppar Norge upp i rangordningen och får spela Nations League-playoff.

Förutom detta spelades ytterligare en match i Grupp A samt sex matcher i andra grupper. Bland annat skrällde Wales sig förbi Kroatien på hemmaplan och även i kvaltabellen. Turkiet är klara för EM från Grupp D medan VM-trean Kroatien i detta nu är på en tredje plats. Polen misslyckades med att besegra Moldavien på hemmaplan vilket innebär att man tappat mark mot Tjeckien och Albanien i kvalgrupp E. Moldavien kan också dessutom ta sig förbi i november med tanke på att man har en match mindre spelad och endast ligger en poäng bakom tabelltrean Polen.
Se resultaten nedan. Tabellerna i EM-kvalet hittar du HÄR.

Resultat, söndag

Grupp A

Norge – Spanien, 0-1

Georgien – Cypern, 4-0

Grupp D

Wales – Kroatien, 2-1

Turkiet – Lettland, 4-0

Grupp E

Polen – Moldavien, 1-1

Tjeckien – Färöarna, 1-0

Grupp I

Rumänien – Andorra, 4-0

Schweiz – Belarus, 3-3

Kosovo – Israel, uppskjuten


Grekland - Frankrike
Gibraltar - Nederländerna