Uppdaterad 3 maj, 2022

Portugal kommer att ersätta Ryssland i damernas EM i sommar. I och med detta så får alltså Sverige en ny gruppmotståndare till sommarens EM-slutspel i England.

Nu står det äntligen och klart och är officiellt att Ryssland inte spelar Europamästerskapet i England i sommar. UEFA:s exekutiva kommitté har nu tagit det definitiva beslutet att utesluta Ryssland ur EM.

Ända sedan Rysslands invasion av Ukraina så har ryska landslag varit avstängda fram tills vidare ur UEFA och Fifas tävlingar. Men trots detta så har det inte kommit något definitivt beslut kring Rysslands medverkan i EM eller ej. Men nu står det alltså klart att Ryssland tas bort och ersätts av Portugal.

Ryssland slog ut just Portugal i playoff-spelet till EM och tog därmed den sista platsen in till mästerskapet. Men i och med Rysslands borttagna plats till mästerskapet så har Portugal ansetts vara den klara ersättaren hela tiden.

För Sverige betyder det ett nytt motstånd i gruppspelet och ett nytt lag att scouta. Blågult mötte dock Portugal i Algarve Cup i februari, där Sverige vann med hela 4-0. Sveriges förbundskaptenen Peter Gerhardsson är nöjd med UEFA:s beslut samtidigt som hans tankar sträcker sig utanför fotbollen.

– Precis som när Ryssland först stängdes av tills vidare är det här ett beslut jag står bakom för fullt, givet det som skett under en lång tid och fortsatt pågår i Ukraina. Och precis som då är mina tankar fortfarande hos befolkningen där, med förhoppningen att kriget tar slut så fort det är möjligt, säger han till Svenska Fotbollförbundets hemsida och fortsätter:

– Gällande det konkreta rent sportsligt är det så klart bra att vi nu fått ett beslut att förhålla oss till gällande EM i sommar, och vi får nu möjlighet att fortsätta jobba vidare med förberedelserna och analysen av sommarens motståndare.