Sverige besegrade Portugal i gruppspelets sista match med 5-0. Detta samtidigt som Nederländerna vann mot Schweiz med 4-1. Med en bättre svensk målskillnad innebär det att Sverige vinner sin grupp och får därmed möta tvåan i Grupp D i kvartsfinal, alltså Island, Italien eller Belgien. Något som avgörs imorgon kväll.

Under söndagskvällen spelades den avgörande matchen i Grupp C, som skulle avgöra Sveriges framtida öde i EM 2022 och om det skulle bli spel i kvartsfinal eller ej. Portugal stod på andra sidan när ett oavgjort resultat skulle räcka till avancemang mot kvartsfinal.

Matchen började med en väldig fart där Sverige skapade ett par farligheter inledningsvis genom Johanna Rytting Kaneryd och Kosovare Asllani bland annat. Det svängde en del om den första kvarten där båda lagen fick omställningslägen att utnyttja.

Inför matchen så var fasta situationer något man pratade om mycket i Sverige på grund av längdskillnaden mellan de svenska och portugisiska spelarna. Just en fast situation, närmare bestämt en hörna, gav Sverige matchens första mål. Jonna Andersson slog en hörna från höger som Portugals målvakt var högst på. Målvakten stötte ut bollen till en ensam Filippa Angeldahl som kunde raka in 1-0 för Sverige och stort jubel uppstod på innerplan.

Sverige drog på sig två gula kort i den första halvleken via Magdalena Eriksson och Johanna Rytting Kaneryd. Blågults första gula kort i turneringen. Förutom det svenska ledningsmålet efter 21 minuter så var den första halvleken ganska jämn. Portugal hade ett par skott på mål, ett farligare än det andra. Sverige hade också några möjligheter där främst Johanna Rytting Kaneryd var inblandad på sin högerkant.

Innan halvlekens slut så gjorde Sverige ett mål till, som dock skulle bli bortdömt. Nathalie Björn slog en hård pass till Kosovare Asllani som styrde bollen med en klack till en djupledsgående Stina Blackstenius som sköt in bollen i mål. Men som sagt: målet dömdes bort. Blackstenius var några centimeter för långt fram och den assisterade domaren viftade för offside helt korrekt.

Men Asllani skulle få sin målgivande passning och Sverige skulle få sitt mål, en bit innan halvtidspausen. Stjärnan slog en fin frisparksvariant till Filippa Angeldahl utanför straffområdet som i sin tur sköt in mål nummer två för Sverige och sitt andra mål i matchen.

Med sju minuters stopptid i första halvlek så fick Sverige chansen att göra ännu ett mål. Jonna Andersson slog ännu en bra hörna som en portugisisk spelare såg ut att nicka in i egen bur. 3-0 till Sverige efter 45 minuter och ett drömläge i gruppen. Inte minst då det stod 0-0 mellan Nederländerna och Schweiz i samma stund. Sverige var därmed gruppettor efter första halvlek.

Andra halvlek

Stina Blackstenius skapade den första svenska chansen i andra halvlek efter bara fem minuter. På den efterföljande hörnan, än en gång från Jonna Andersson, så nickade Amanda Ilestedt över. Och Sverige var igång igen, och fortsatte därmed i ett bra tempo i andra halvlek. Efter 52 spelade minuter så pekade den franska domaren på straffpunkten då bollen tog på en portugisisk arm i straffområdet. Sveriges lagkapten för dagen, Kosovare Asllani, gjorde inga misstag när hon placerade straffen långt ner i målvaktens vänstra hörn. Ledning med 4-0 för Sverige, med sju minuter spelade av andra halvlek. Detta samtidigt som Nederländerna först satte 1-0, men som sedan kvitterades av Schweiz tätt därpå.

Efter målet valde Peter Gerhardsson att göra ett dubbelbyte. Förbundskaptenen bytte ut Sveriges två varnade spelare, Johanna Rytting Kaneryd och Magdalena Eriksson, till förmån för Linda Sembrant och Olivia Schough som båda fick göra sina första minuter i mästerskapet.

Det var inte slut på svenska mål efter Asllanis straffmål. Efter ännu en framgångsrik fast situation, där Amanda Ilestedt vann sin duell, så kunde Stina Blackstenius lobbnicka in bollen för Sverige. Men efter VAR-granskning så dömdes målet bort för offside. Två gånger fick därmed Blackstenius sina mål bortdömda. Fortsatt 4-0 i matchen alltså.

Sverige gjorde ytterligare två byten med 20 minuter kvar av ordinarie matchtid när Hanna Bennison och Lina Hurtig ersatte Fridolina Rolfö och tvåmålsskytten Filippa Angeldahl.

Portugals bästa målchans hittills i matchen kom efter 75 minuter när man sköt utanför. Annars så kontrollerade Sverige händelserna på ett bra sätt. Elin Rubensson kom i samma veva in och gjorde sina första minuter i detta EM när hon ersatte Nathalie Björn med lite krampkänning.

Nederländerna tog ledningen i mötet med Schweiz till 2-1, detta med sex minuter kvar av ordinarie tid där. En ledning som inte räckte för gruppseger för de regerande europamästarna Nederländerna, åtminstone inte så länge som Sveriges match låg till på det sätt som den gjorde.

Stina Blackstenius fick till slut göra sitt mål och denna gång kunde varken det franska domarteamet eller VAR-rummet döma bort målet. Efter ett fint anfall stänkte anfallaren dit 5-0 i nättaket och bärgade den svenska gruppsegern och även slutresultatet.

Sverige vinner Grupp C efter storsegern och går därmed till kvartsfinal. I kvartsfinalen så slipper Sverige nu Frankrike, som vinner Grupp D (med en match kvar att spela). Sverige kommer istället att få möta Island, Italien eller Belgien, som slåss om andraplatsen i gruppen. Det avgörs imorgon kväll när Island ställs mot Frankrike samtidigt som Belgien möter Italien.

Nederländerna vann mot Schweiz med 4-1 men i och med Sveriges seger med 5-0 så har Sverige bättre målskillnad än Nederländerna, en differens på två mål.

Sverige spelar sin kvartsfinal fredagen den 22 juli med matchstart 21:00.

Så startade Sverige:

Hedvig Lindahl

Hanna Glas – Amanda Ilestedt – Magdalena Eriksson (ut ’53) – Jonna Andersson

Filippa Angeldahl (ut ’69) – Kosovare Asllani – Nathalie Björn (ut ’78)

Johanna Rytting Kaneryd (ut ’53) – Stina Blackstenius – Fridolina Rolfö (ut ’69)

Inhoppare:
Linda Sembrant (’53), Olivia Schough (’53), Lina Hurtig (’69), Hanna Bennison (’69), Elin Rubensson (’78).

Uppdaterad 17 juli, 2022