Foto: Bildbyrån

Isak kom in och skapade lägen direkt. Quaison spelade från start och gjorde mål. Filip Helander var stabil på sin backplats. Men trots detta var det någonting helt annat de flesta ville prata efter matchen mot Rumänien. Emil Forsbergs agg mot Janne Andersson – eller hur var det nu igen?

Sverige slog Rumänien i den första EM-kvalmatchen utan att visa upp något strålande spel. 2-1 var med nöd och näppe, då även rumänerna skapade lägen. Sveriges första mål gjordes av EM-kvalsdebuntanten Robin Quison, som fick börja bredvid Marcus Berg. Quaison var även inblandad i Sveriges andra mål. I den 89:e minuten byttes han sedan ut mot gamle AIK-polaren Alexander Isak, som även han gjorde ett positivt inhopp under de få minuter han var på planen.

Men det mest omtalade bytet – tyvärr, får man säga – kom att bli det som skedde redan efter 68 minuter. Emil Forsberg gick ut, och Gustav Svensson kom in. Vi var nog många som inte tänkte på det så mycket just då. Forsberg´har haft problem med sina ljumskar, och Gustav Svensson är ett bättre alternativ när man ska bevaka en ledning. Forsberg såg dock rejält besviken ut när han skakade Jannes hand på väg bort till avbytarbänken.

Medialt kaos

Det efterföljande kaoset i media kom att handla om att Forsberg alltid haft en frostig relation med Janne Andersson, och att det ska ha eskalerat efter bytet. Sportbladet spädde på ryktena genom att belysa hur frun Shanga Forsberg lämnade sin läktarplats tillsammans med agenten Hasan Cetinkaya i samma stund som bytet skedde, och att Forsberg valt att inte prata med media. Shanga dementerade snabbt ryktena om en koppling på sin Twitter.

 

Därefter rapporterades det att Forsberg nu skulle lämna truppen i ”vredesmod” på grund av relationen med förbundskaptenen.

Ingen fara på taket

Nu verkar det trots allt bara ha varit Forsbergs gamla ljumskskada som återigen ställde till det för den svenska mittfältaren, och där av frustrationen. Det stämmer att Forsberg lämnar den svenska truppen – men av skadeskäl. Inte på grund av den påstådda frosten mellan honom och förbundskaptenen. Enligt Janne Andersson ska det sedan innan varit bestämt att Forsberg bara skulle spela 69-70 minuter, och att Janne vid flera tillfällen klargjort detta för honom.

Så vart kommer detta ifrån?

Enligt Janne Andersson är ingen skada skedd, Shanga dementerar, och Forsberg själv har varken sagt ’bu’ eller ’bä’. Så vart kommer allt detta ifrån? Mitt svar är: Hasan Cetinkaya. Hasan har senaste dagarna öppet kritiserat Jannes Anderssons agerande och kan mycket väl ha varit den som spred ryktet om en spricka från första början. Vad agendan skulle ha varit är lite oklart, men kanske såg han det som ett sätt att skydda sin spelare att sätta press på förbundskaptenen.

Mitt i allt det mediala kaoset får vi dock inte glömma att vi faktiskt gavs en del positiva besked mot Rumänien, vilket bör skapa en viss harmoni i den svenska truppen. Förutom redan nämnda Quaison, Isak och Helander gjorde också Kristoffer Olsson en bra insats som ersättare till Albin Ekdal – som nu dessutom är tillbaka till matchen mot Norge. Vi har bevisat att vi faktiskt har en bred trupp som  kan få jobbet gjort även fast två eller tre av våra bästa spelare är borta.

Vi har tagit oss ur det mediala kaoset och nu är det dags att hitta harmonin. Lugnet efter stormen.

Nu slår vi Norge!

Uppdaterad 30 september, 2021


Borussia Dortmund - Real Madrid
TV4 Play