Foto: Bildbyrån

John Guidetti har haft det motigt i klubblaget Alavés. Sparsamt med speltid, och hittills i år bara en kasse för den nu 26-åriga anfallaren. Därför får han i helgen följa landslaget från TV-soffan då Janne Andersson istället tagit med sig nykomligen Alexander Isak. Det har på senaste tiden slagit gnistor om Isak, vars karriär går som tåget i nya klubben Willem II. Kvar på perrongen står Guidetti, och beroende på hur helgens EM-kvalmatcher går kan landslagskarriären snart vara ett minne blott.

Alexander Isak slog igenom med AIK under säsongen 2016/2017. Blott 17 år gammal stod han för tio mål på 24 matcher och flyttlasset gick säsongen efter till Bundesligalaget Dortmund. Där blev det, som för så många andra svenska strikers, sparsamt med speltid och många trodde nog att den internationella karriären snabbt var över. Efter att ha varit nere och vänt i Dortmunds andralag lånades Isak inför den här säsongen ut till Willem II i Holland där han nu är tillbaka till sitt forna jag. Sju matcher, fem mål – och en plats i Janne Anderssons första EM-kvaltrupp för året. Dessutom på bekostnad av både Isaac Kiese Thelin och John Guidetti, de en gång så lovande U21-europamästarna som varit givna i landslaget de senaste åren.

Nya tider

Guidettis och Kiese Thelins misslyckade säsonger, Ola Toivonens avsked från landslaget och Isaks perfekt tajmade formtopp är som upplagt för ett lokförarskifte på anfallspositionen. Det är mycket möjligt att det är just Isak som får starta bredvid Markus Berg på topp mot Rumänien. Föreställ er Janne Anderssons huvudbry om den gänglige 19-åringen från Solna skulle skjuta hem tre poäng till Sverige redan idag. Då har nog både Janne och Guidetti några sömnlösa nätter att se fram emot.

Slagläge om anfallspositionerna

Med tanke på att Sverige inte haft en notorisk målskytt att tillgå sedan Zlatan tackade för sig, och med tanke på att det är dags att slussa in lite nytt blod på tåget som ska gå till EM 2020, är konkurrenssituationen enligt mig den mest fördelaktiga någonsin för en svensk anfallare. John Guidetti, Isaac Kiese Thelin och Markus Berg har alla fått chans, på chans, på chans att visa att de kan axla rollen som matchvinnare för Sverige, men har samtliga misslyckats.

Det är dags för nåt nytt. Det är dags för Alexander Isak.

Uppdaterad 16 oktober, 2023