Expekt

Den första gruppspelsomgången är nu avklarad och en stor mängd poäng har hunnit tilldelas. I några av grupperna, bland annat grupp E där Sverige ingår, står lag på lika många poäng. Vi reder här ut reglerna kring lagens placering i tabellen.

Slovakien toppar något oväntat tabellen efter sin 2-1 seger mot Polen. Sverige och Spanien delar i sin tur på andraplatsen med varsin poäng, men utifrån de olika reglerna som finns placerar sig Spanien för tillfället ovanför Sverige. Ibland kan det hända att även de officiella tabellerna visar en ställning som inte helt går ihop med de regler som finns, men mot slutet av gruppspelet brukar detta rätta till sig.

Reglerna som avgör hur lag på samma poäng ska placeras i tabellerna är många och kan i slutändan hänga på hur lagen presterade redan innan EM drog igång. Om två lag hamnar på samma poäng tittar man först och främst på det individuella mötet mellan lagen för att kunna bestämma hur lagen ska placera sig. Laget som gick vinnande ur mötet placeras här överst.

Skulle matchen mellan de två lagen ha slutat oavgjort och man på så sätt inte kan skilja lagen åt på målskillnad eller antal gjorda mål, går man vidare och tittar på den totala målskillnaden i lagets hittills spelade matcher. Det lag som har den bästa siffran placerar sig här överst i tabellen. Är även denna siffra lika går man vidare på antalet gjorda mål, följt av flest antal segrar i sina matcher.

Om två lag möts i den sista gruppspelsomgången och lagen hamnar på samma poäng, målskillnad och antalet gjorda mål efter matchen, kommer en straffläggning spelas för att slutligen avgöra hur lagen ska rankas mot varandra.

Möts inte lagen det gäller i den sista omgången tittar man istället på hur lagen har skött sig på planen. För varje gult kort som laget dragit på sig tilldelas laget ett poäng, samtidigt som röda kort ger tre poäng. Det lag som dragit på sig minst disciplinära poäng får här fördel i tabellen. Sista vägen ut är att titta på lagens placering på UEFA-rankingen, där Sverige har en fördel mot Slovakien i sin grupp.

Såhär skiljer man lagen år när de står på samma poäng

  1. Högst antal poäng i mötet mellan lagen
  2. Bäst målskillnad i mötet mellan lagen
  3. Flest gjorda mål i mötet mellan lagen
  4. Bäst målskillnad i samtliga spelade matcher
  5. Flest gjorda mål i samtliga spelade matcher
  6. Flest segrar i gruppspelet
  7. Straffläggning mellan lagen (om de möts i den sista gruppspelsmatchen)
  8. Disciplinära poäng
  9. Placering på UEFA:s ranking

Om det är fler än tre lag som står på samma poäng, lägger man samman matcherna som lagen har spelat mot varandra i en egen tabell, där man försöker skilja lagen åt utifrån punkt 1-3. Är det då fortfarande två lag som inte går att placera i gruppen går man vidare på punkt 4 med dessa.