Uppdaterad 28 september, 2018

Foto: Wikimedia

Som många redan vet är Nations League en ny väg för Europas landslag att kvalificera sig in till det regionala mästerskapet som spelas sommaren 2020. Varje division är garanterad en plats i turneringen och då divisionerna är indelade utifrån placeringar på världsrankingen innebär detta att ett utav de sämre rankade lagen kommer att delta i turneringen.

Många utav de sexton botten-placerade lagen är relativt nya nationer i idrottssammanhang och för många blir Nations League den ultimata vägen att ta sig till EM på. De flesta har fått agera som topp-nationernas slagpåsar och har majoriteten utav sina meriter som bottenlag i kvalen. Men i höstens matcher kan vi förhoppningsvis få se en del segrar för nationerna. Vi har här tittat på lagen i division D och deras tidigare EM-meriter.

Azerbajdzjan
Nationen har som enskild nation aldrig deltagit i ett EM. Som bäst har man kommit näst sist i ett EM-kval.

Makedonien
Landet har inte lyckats kvala in till EM under egen flagg. Man har i samtliga kval hamnat i tabellens nedre del, med en fjärdeplats som bäst.

Vitryssland
Man har inte lyckats ta sig in till något EM, utan som bäst nått en fjärdeplats i kvalet.

Georgien
I sitt första EM-kval 1996 kom man trea i sin grupp och missade därmed turneringen. Sedan dessa har det blivit placeringar i tabellernas botten.

Armenien
Som bäst har man placerat sig på en tredjeplats i EM-kvalet, vilket skedde inför turneringen 2012. Inför övriga upplagor har man blivit ett utav de två sämsta lagen.

Lettland
Lettland har lyckats kvala sig in till ett europeisk mästerskap, vilket skedde 2004. Här kom man dock sist i gruppen och åkte ur turneringen därefter.

Färöarna
Den lilla ögruppen har inte lyckats kvalificera sig till något EM, utan har som bäst placerat sig som femma i kvalet.

Luxemburg
En utav de äldre nationerna i divisionen, men trots detta har man inte lyckats kvalificera sig till något EM.

Kazakstan
Kazakstan spelade till en början med de asiatiska lagen, men är sedan ett par år tillbaka en del utav UEFA. Ännu har man inte lyckats kvala sig in till EM.

Moldavien
Inte heller Moldavien har fått möjligheten att spela i den stora fotbollsfesten som EM är.

Liechtenstein
Det var först 1996 som Liechtenstein började tillhöra UEFA och det var då man spelade sitt första EM-kval. Hittills har man som bäst kommit näst sist i sin kvalgrupp.

Malta
Malta har inga tidigare deltagande i EM och har oftast hamnat i kvalets botten. Under alla år man kvalat till EM har man endast fått med sig tre segrar i matcherna.

Andorra
Inga deltagande och inte heller en enda poäng i ett EM-kval är var Andorra har i sitt CV.

Kosovo
Så sent som 2016 blev Kosovo en del utav UEFA och Nations League blir därmed lagets första chans att ta sig till ett EM. I kvalet till VM 2018 kom man sist i sin grupp.

San Marino
I den kval som San Marino deltagit i har man ständigt placerat sig i botten. I kvalet till EM 2016 fick man med sig sin allra första kval-poäng efter ett oavgjort möte med Estland.

Gibraltar
Kvalet till EM 2016 var Gibraltars allra första och här placerade man sig sist i sin grupp.

Sofie Hansson