Foto: Bildbyrån

Om bara ett par dagar kan det bli klart vilka majoriteten av lagen i fotbolls EM 2020 blir. Efter att kvalet är avslutat kommer grupperna till turneringen tas fram och här har vi summerat allting som du behöver veta inför den stora EM-lottningen. 

I samband med att lottningen sker kommer de europeiska fotbollsfansen få en tydligare bild över vilka EM-destinationer som är mest attraktiva att resa till beroende på vilka lag man är intresserade av att följa. Dessutom kan man få en känsla för hur gruppspelen kan komma att sluta, samt vilka chanser respektive lag har att nå guldet.

När sker EM-lottningen?

Lottningen till fotbolls EM 2020 kommer äga rum lördagen den 30 november klockan 18:00 svensk tid i Rumäniens huvudstad Bukarest. Allting kommer att streamas live på UEFA:s hemsida så att man i realtid kan se hur EM-grupperna formas. Vi på Em-fotboll.se kommer även publicera grupperna i samband med lottningen, samt fylla på spelschemat med rätt lag för varje match.

Hur seedas lagen till fotbolls EM 2020?

Det är lagens prestation under det gångna kvalet som avgör vilken seedningsgrupp lagen placerar sig i. Totalt kommer det att bildas fyra seedningsgrupper med sex lag i varje, där de fyra playoff-platserna automatiskt hamnar i pott fyra. Lagen som har vunnit sina kvalgrupper seedas högst, vilket innebär att Sverige kan komma att hamna i seedningsgrupp 2, 3 eller 4.

Grupp 1: De 6 bästa gruppvinnarna
Grupp 2: De 4 resterande gruppvinnarna tillsammans med de två bästa grupptvåorna
Grupp 3: De 6 näst bästa grupptvåorna
Grupp 4: De 2 sämsta grupptvåorna tillsammans med de fyra playoff-lagen

> Här kan du läsa mer om seedningen till fotbolls EM 2020

Hur går EM-lottningen till?

Lottningen börjar med att lagen ur den högsta seedningsgruppen lottas in i varsin EM-grupp. Det första laget som dras placeras i grupp A och sedan fyller man på grupperna i bokstavsordning. I samband med att ett lag dras fram tilldelas de även en position i gruppen (t.ex A1, A2, A3 eller A4), som avgör vilka specifika matcher i spelschemat som laget kommer att spela. När lagen ur seedningspott 1 är lottade fortsätter man med pott 2, 3 och 4 tills alla sex EM-grupper är fyllda.

Lagen som är värdnationer och direktkvalificerat sig till turneringen vet redan nu vilka grupper de kommer att placeras i och kommer under lottningen automatiskt placeras in i rätt grupp. Förutom detta finns det en del undantagsregler som kan göra att lag placeras i andra grupper än de som de blivit lottade in i. Till exempel handlar det om nationer som ligger i konflikt och därmed inte får möta varandra.

När det gäller de värdnationer som har möjligheten att ta sig till EM via playoffen kommer även dessa att preliminärt placeras in i den grupp som gör laget ett antal matcher på hemmaplan. Den 1 april 2020 är en kompletterande lottning inplanerad, där lagen som går till EM via playoffen tilldelas rätt grupp ifall deras tidigare tilldelade plats krockar med någon av reglerna som finns.

Uppdaterad 16 oktober, 2023


Borussia Dortmund - Real Madrid
TV4 Play