Expekt

Mattias Svanberg kan strykas ur den svenska EM-truppen. Enligt uppgifter till Sportbladet ska yttermittfältaren Jesper Karlsson ersätta Svanberg idag.

I förra veckan kom det tråkiga beskedet att både Dejan Kulusevski och Mattias Svanberg hade testat positivt för Covid-19. Kulusevski blev kvar i Stockholm, isolerad från omvärlden och Mattias Svanberg får vara fast på rummet på träningslägret i Göteborg.

Nu kan dock den sistnämndas EM-resa vara över innan den hunnit börja. Enligt Sportbladet ska Janne Andersson ha övervägt att stryka Mattias Svanberg ur truppen och ersätta med Jesper Karlsson. Anledningen till detta ska enligt uppgifterna vara för att Svanberg inte kommer att hinna med spel i varken matchen mot Spanien eller den andra gruppspelsmatchen mot Slovakien.

Landslaget har tidigare sagt att sista tiden för byte i spelartruppen är midnatt dagen före match. Men enligt landslagets presschef Jakob Kakembo Andersson är nu reglerna ändrade. UEFA har gett godkännande för Sverige att presentera den slutgiltiga truppen mitt på dagen den 14 juni, alltså idag.

Så i eftermiddag kan vi vänta oss ett besked om Svanberg stryks ur den svenska truppen eller inte.

Karlsson kan ersätta

Om Mattias Svanberg lämnar truppen så är Jesper Karlsson det alternativ som står först i kön, enligt Sportbladet. Yttermittfältaren har gjort succé i AZ Alkmaar under säsongen och fick debutera i det riktiga landslaget i våras mot Estland. Tidigare har han två landskamper under januariturnén.

Jesper Karlsson är en av sex spelare som tillhört den svenska ”reservbubblan” på plats i Göteborg. Och nu kan han alltså bli inkallad till EM, efter att ha blivit petad från den ursprungliga truppen.

Dejan Kulusevski på väg tillbaka

Enligt samma uppgifter till Sportbladet ska Dejan Kulusevski ha visat upp negativa test för Covid-19. Skulle så vara fallet så behöver Juventus-stjärnan visa upp ännu ett negativt test för att sedan kunna ansluta till truppen igen. Detta är som sagt endast uppgifter och inte bekräftat.

Landslaget meddelar via Sportbladet att man kommer att meddela sina beslut kring Mattias Svanberg, och övriga truppförändringar under dagen. Enligt presschefen vill Sverige hålla på det så långt som det är möjligt.

Uppdaterad 14 juni, 2021