Mattias Svanberg - Spelare i Svenska landslaget | EM-fotboll.se
Mattias Svanberg2021-10-06T12:58:36+02:00

Mattias Svanberg är en av Sveriges tio debutanter till EM 2021. Den 22-årige mittfältaren spelar till vardags i Bologna i Serie A och anses vara en av Sveriges största talanger. Nu ska han spela Europamästerskapet och det finns en stor chans att han får speltid i sommar.

—— Nyheter om Mattias Svanberg ——

Mattias Svanberg
Mattias SvanbergPosition: Mittfältare
Född: 5 januari 1999
Längd: 185 cm
Vikt: 75 kg
Klubb: Bologna

Klubbkarriär
Mattias Svanberg föddes den 5 januari 1999 i Malmö. Han inledde sitt fotbollsspelande i Bunkeflo. Föreningen hette Bunkeflo IF när Svanberg startade sin fotbollsresa men bytte sedan namn till LB07. Till säsongens start 2013 tog Mattias Svanberg det lilla flyttlasset och flyttade till den stora klubben i Malmö, alltså MFF. Där tillhörde han juniorlaget innan han blev uppflyttad i Malmö FF:s A-lag 2015. Den allsvenska debuten kom 2016 i mötet med Östersund. Samma år blev MFF svenska mästare efter att just Mattias Svanberg avgjort med två mål mot Falkenberg i den omgång där Malmö säkrade guldet. Matchen mot Falkenberg var Mattias Svanbergs första match från start i MFF och det blev sannerligen succé.

I juli 2018 blev Mattias Svanberg värvad av den klassiska klubben från Italien, Bologna. Debuten i Serie A skedde under samma höst. Under sina två inledande säsonger i Bologna spelade Svanberg över 20 matcher i Serie A, men det är under den föregående säsongen som han fick sitt riktiga genombrott. Svanberg var en gjuten startman i det Bologna som imponerade i den italienska högstaligan stundtals. Med fem mål och två assist stod Svanberg för sin bästa poängmässiga säsong i karriären.

Ryktena kring Mattias Svanberg har varit många under året där större klubbar har följt svenskens framfart. Kanske kan en bra insats i EM förstärka ryktena och öka intresset från storklubbarna.

Landslagskarriär
Mattias Svanberg var lagkapten för det U21-landslag som misslyckades med att kvalificera sig för U21-EM 2021. Tillsammans med Dejan Kulusevski hade Svanberg stundtals lekstuga i det yngre landslaget. Sedan valde Janne Andersson att ta ut de båda till EM-kvalet mot Rumänien och Färöarna.

A-landslagsdebuten skedde mot just Färöarna där Svanberg till och med lyckades bli målskytt och stå för en målgivande passning till John Guidetti. Sedan dess har Svanberg varit med i samtliga svenska landslagstrupper och är nu alltså uttagen till EM. Han spelade från start i ett av genrepen mot Finland. Janne Andersson ser Mattias Svanberg som en mångsidig mittfältare, som kan spela på flera mittfältspositioner vilket bör öka chansen till speltid i EM.

Statistik

Landslag Matcher Mål
A 8 1
U21 14 3
U19 5 0
U18 2 1
U17 8 0
U16 10 2

Uppdaterad 6 oktober, 2021

Till toppen