Uppdaterad 18 juni, 2023

Belgien och Österrike kryssade i Sveriges EM-kvalgrupp (1-1). Ett sämre resultat för svensk del då man nu utan tvekan står inför en ödesmatch på tisdag.

Under lördagskvällen spelades en toppmatch i EM-kvalgrupp F där Sveriges kvalmotståndare Belgien och Österrike drabbade samman i Bryssel. Bortalaget Österrike tog ledningen i första halvlek genom ett belgiskt självmål och såg ut att kontrollera sin ledning. I mitten på andra halvlek stack dock Belgiens storstjärna Romelu Lukaku upp och satte dit 1-1, något som blev slutresultatet i matchen.

I och med det oavgjorda resultatet så har nu Österrike sju poäng efter tre matcher där man alltså knep en poäng mot toppkonkurrenten Belgien, som i sin tur har fyra poäng efter premiärsegern mot Sverige.

Just Sverige åker till Wien på tisdag för möte med topplaget Österrike och den matchen blir ännu viktigare efter lördagens resultat. I och med Sveriges 0-3-förlust mot Belgien så är Blågult nästan tvingade till att ta poäng mot Österrike borta, och helst vinna. Från EM-kvalet går två lag vidare till EM 2024 och Sverige har ingen livlina från Nations League att roffa åt sig.

Om Sverige skulle förlora mot Österrike så har man redan efter tre omgångar tappat mark mot topplagen (Belgien och Österrike) i kampen om EM-platserna, där det finns lite som talar för att belgarna eller Österrike skulle tappa poäng mot övriga gruppmotståndarna Estland och Azerbajdzjan. Om Sverige fortsatt skulle vilja ha saker i egna händer så är vinst mot Österrike nästan ett måste. I första hand utgår tabellställningen i EM-kvalet utifrån inbördes möten vilket ännu mer trycker på den viktiga EM-kvalmatchen mot Österrike tisdagen den 20 juni klockan 20:45.

Tabellerna i EM-kvalet.