Det svenska P16-landslaget är ett steg närmare P17-EM nästa år. I och med ett oavgjort resultat mot Lettland så är nu Sverige klara för nästa runda i EM-kvalet.

P16-landslagets EM-kval har varit en följetong under hösten, med coronautbrott i Lettland som skadade Sveriges vistelse där. Sedan har frågan varit när Lettland och Sverige skulle göra upp om den sista platsen till Elite Round (nästa runda i EM-kvalet), vilket de gjorde under tisdagen.

Matchen spelades på Bravida Arena och slutade 2-2. Inför matchen behövde Sverige en seger eller ett oavgjort resultat för att ta sig vidare till nästa runda, vilket man alltså klarade. Men det var en missnöjd förbundskapten efter matchen.

– Vi gör en bedrövlig prestation sett över 90 minuter. Första halvlek är OK men vi tappar det helt i andra. Vi tappar strukturen, matchplanen, och vi gör inte det vi har kommit överens om, säger förbundskapten Roger Franzén till Svenska Fotbollförbundets hemsida.

Sverige hade ledningen med 2-0 redan efter 14 minuter efter mål av Emmanuel Tannor och Jardell Kanga och såg ut att på ett enkelt sätt segla vidare i EM-kvalet. Men i den andra halvleken så tappade Sverige det hela, precis som Roger Franzén var inne på. Mål av Lettland i den 61:a minuten och i den 74:e bäddade för en rysare under slutkvarten. Men Sverige kunde hålla i från och ta med sig 2-2 från matchen och därmed en plats i nästa kvalrunda, Elite Round.

Målskyttar: Emmanuel Tannor (9′), Jardell Kanga (14′)

Uppdaterad 24 november, 2021