Expekt

Uppdaterad 8 november, 2023

Neo Jönsson är en av Sveriges absolut största talanger. I en exklusiv intervju med EM-fotboll.se berättar 16-åringen om A-lagsdebuten i FC Köpenhamn, stödet från svenskarna i klubben och målen för framtiden. Och lite till.

Under landslagsuppehållet för A-landslag och några yngre landslag runt om i Europa har Neo Jönsson, 16, lite ledigt över helgen hemma i Stockholmsområdet. Den talangfulla yttern kom hem från Köpenhamn under den sena torsdagskvällen för lite ledighet. Men veckan och torsdagen i synnerhet innehöll något alldeles extra. Under torsdagen spelade FC Köpenhamns herrlag träningsmatch mot den stora rivalen Bröndby, och då fick den 16-årige svensken en halvleks speltid i sin A-lagsdebut.

– Jätteskön känsla, såklart. Det är ett mål som jag har haft sedan jag skrev på för klubben, att steg för steg komma till en riktig debut. Så det var skitkul, säger Neo till EM-fotboll.se.

I träningsmatchen fanns tidigare landslagsspelare för Danmark, Senegal och Sverige i form av Nicolai Boilesen, Khouma Babacar respektive Jordan Larsson i FCK-tröjor men även stora spelare hos motståndarlaget i form av Daniel Wass, Ohi Omoijuanfo bland flera. Och den unga svensken fick även han en tröja i nummer 50 och efter matchen ett bra kvitto från A-lagstränaren Jacob Neestrup.

– Det är en stor skillnad från U19 med extremt mycket högre nivå och högre tempo. Men jag gjorde det bra så det var kul, säger 16-åringen och fortsätter:

– Vi (Neo och tränaren Jacob Neestrup, reds anm.) snackade lite efter matchen och det var positiv feedback så jag tränar med dem igen på måndag. Så det var bara positiva saker.

Flytten till FCK

Neo Jönsson måste beskrivas som en av Sveriges- och Skandinaviens största talanger. Efter övergången från klubben MAJ FC, som pappa Nicklas var med och grundade/drev för att utveckla 07-kullen från Sollentuna FK Tegel och göra laget till ett av landets bästa i sin årskull, till FC Köpenhamn i vintras har utvecklingen fortsatt spikrakt uppåt. Nyckelspelare i P16-landslaget, Youth League-debut som underårig, permanent uppflyttad till ett av Europas bästa U19-lag med spelare som är ett eller två år äldre och nu A-lagsdebut i den danska storklubben, detta efter att han fick göra sin första A-lagsträning under samma vecka.

– Vi hade en grundplan när vi skrev på och det är den vi fortsätter att följa. Så vi har en klar plan för min framtid i FCK, säger Neo.

Det var i december 2022 som FC Köpenhamn meddelade på sin hemsida att man värvat in Neo Jönsson från just Stockholmsklubben MAJ FC. I grunden var kanske tanken att stanna något år i en av de andra Stockholmsklubbarna men när mäktiga FC Köpenhamn hörde av sig så var det ingen större tvekan.

– Jag tyckte att Nordens bästa spelare skulle spela för Nordens bästa klubb så det blev ett ganska självklart val att välja Köpenhamn när de kom in i bilden. Det är en väldigt stor klubb som kom med ett väldigt bra erbjudande som vi tyckte passade perfekt för mig, säger 16-åringen.

– Vi har skolan parallellt med träning och det går okej. Träningen är lite roligare, säger Neo med glimten i ögat.

FC Köpenhamn har gjort sig till en skandinavisk stormakt sedan många år där man under de senaste åren framför allt satsat enormt på ungdomsutvecklingen i klubben, där fler och fler får chansen uppe i ett A-lag som regelbundet spelar Europa-spel. Något som klubben fått fram via sitt sätt att hantera spelarna i ungdomsleden, både på och utanför planen.

– Jag känner verkligen ett stort förtroende. När jag presterar så har jag stöd bakom mig och när jag inte presterar så har jag också stöd. Så jag trivs jättebra med det stödet jag får, säger Neo.

Och huvudpersonen själv är övertygad om att FC Köpenhamn också ser honom som en av Nordens bästa spelare.

– Ja definitivt. Det är därför jag spelar för klubben och det var därför som de sajnade mig från första början, säger han.

Runt fotbollen och skolan har Neo Jönsson fått en egen lägenhet nere i Köpenhamn där pappa Nicklas, själv tidigare elitspelare i Hammarby, kommer ner lite till och från för att hjälpa till. Runt om i klubben finns både ledare och spelare som är svenskar, något som självklart är viktigt i en ny stad. Där finns spelare som Viktor Claesson, Jordan Larsson och Roony Bardghji samt huvudtränaren för U19-laget: Alfred Johansson.

– Alfred har specifikt hjälpt mig som fan. Det är skönt med en trygg punkt och med en svensk tränare. Och sen nu när jag kommit upp och tränat med A-laget så hjälper Roony och Jordan mig jättemycket. Specifikt Roony, han är jävligt schyst och hjälper mig, säger Neo Jönsson.

Roony Bardghji är en annan supertalang som gått samma stig som Neo Jönsson är inne på just nu, med en ankomst till FC Köpenhamn som ung och sedan genom U17, U19 och upp till A-laget dit Jönsson hoppas kunna nå permanent framöver. Roony har kunnat dela med sig lite av sina erfarenheter till sin landsman även om det säkert blir ännu fler tips framöver.

– Jag kan inte komma på något så konkret just nu men han har sagt att man ska ta för sig och inte vara rädd men samtidigt hålla sig till laget och liksom inte bara köra sitt eget race, säger Jönsson om Bardghji.

Youth League

I somras flyttades Neo Jönsson upp permanent från U17-laget i FCK till U19-laget, där han är en av tre spelare som är födda 2007 bakom merparten spelare födda 2005 och 2006. Där finns som tidigare nämnt svensken Alfred Johansson, 33, som huvudtränare för U19-gänget. Köpenhamns U19-lag har visat sig mycket starkt i inledningen av Youth League, U19-lagens Champions League, med två segrar mot tufft motstånd i Galatasaray och Bayern München där Neo Jönsson fick en halvlek mot Galatasaray på bortaplan.

– Det är en mäktig känsla, som att spela Champions League nästan. Det var riktigt mäktigt och fantastiskt extra coolt att få göra det med ett så extremt bra lag som vårt lag är som vinner med 5-1 borta mot Galatasaray liksom. Det är sjukt häftigt, säger Jönsson.

Kan ni gå hela vägen?

– Vi tar det mestadels match för match men absolut, alla i klubben vet vår potential. Och jag tror definitivt att vi kan gå hela vägen.

Tränaren Alfred Johansson, som varit i FCK sedan 2019, tycker också att U19-laget i Köpenhamn håller högsta europeiska klass. Och hans svenske talang i anfallsleden, Neo Jönsson, har imponerat på sin landsman sedan den permanenta uppflyttningen till U19-laget i somras.

– Man får väl ändå säga att vår miljö generellt är en hög skandinavisk nivå. Och där är han ju i vår U19-trupp för att han är duktig, även om han är U17-spelare till åldern. Under de minuter som han har spelat här under hösten så har han presterat bra liksom, han har en hög nivå i vår miljö. Men det gör å andra sidan de flesta men han gör det redan som U17-spelare och det är ju väldigt positivt, säger Alfred Johansson till EM-fotboll.se.

Den 33-årige tränaren, ursprungligen från Enköping, ser Neo Jönsson som en vänsterfotad högerytter som kan spelad både brett och centralt i planen med sin snabbhet, smartness och goda bollkontroll som också är en bra avslutare samt att han jobbar hårt. Och när Neo Jönsson själv får chansen att beskriva sig själv som spelare så har han till viss del samma bild.

– Jag är teknisk i en mot en, en av de bättre i Europa. Jag gör massvis med mål och assist och är en matchvinnande spelare. Kan spela på båda kanterna och i fler olika positioner, säger Neo.

Alfred Johansson ser en stor potential i 16-åringen från Sollentuna där Jönsson redan tagit stora kliv i sin utveckling. Men det kommer också i mångt och mycket vara upp till honom själv hur bra han blir.

– Han har en stor potential. Hur långt han når i slutändan är som vanligt omöjligt för oss att sia om men det som i varje fall är tydligt är att han har en stor potential och han har goda möjligheter om han fortsätter förvalta det bra under de kommande två åren. Då finns det goda möjligheter att han tar flera kliv. Han har tagit ett par stora kliv här hos oss sedan han kom i januari och han har möjligheten att ta fler kliv om han fortsätter förvalta sin potential, avslutar Alfred Johansson till EM-fotboll.se.

Målen

Framtiden ser ljus ut för Neo Jönsson som sedan ett par år tillbaka har pratats om som en av Sveriges största talanger. I den närmsta framtiden hoppas han fortsätta med att göra avtryck hemma i klubblaget och utvecklas i takt med den plan som han och FCK satte upp i samband med kontraktsskrivningen.

– Det absolut närmsta målet för mig är att fortsätta prestera i U19, gå vidare från Youth League, fortsätta vinna matcher i U19-ligan och att få göra en officiell debut för A-laget inom de kommande åren, säger Neo Jönsson och fortsätter:

– Den tiden kommer att få komma, jag kommer få mitt tillfälle.

Det långsiktiga målet med fotbollskarriären är i sin tur glasklart för 16-åringen där en dröm är att uppnå samma sak som favoritspelaren Cristiano Ronaldo.

– Min dröm är att bli världens bästa fotbollsspelare. Det är därför jag vaknar upp varje morgon.

Ett annat mål för Neo Jönsson och det svenska P07-landslaget blir att försöka nå U17-EM på Cypern 2024. Sveriges U16-landslag tog sig vidare till Elite Round (sista kvalrundan för att nå EM) för drygt en och en halv vecka sedan efter segrar mot Moldavien och Lettland samt förlust mot Polen. Neo Jönsson, som spelat 14 landskamper, är kullens bästa målskytt med sina sju mål och en nyckelspelare tillsammans med bland annat allsvenske debutanten Jonah Kusi-Asare i Roger Franzens landslag. Och visst kan Sverige nå en av de tolv platserna till sommarens Europamästerskap.

– Definitivt. Vi har ett ex antal väldigt hårt jobbande defensiva killar och sen har vi en fantastisk spets som gör att vi har ett väldigt bra “record”. Det är väl tre matcher (utav elva, reds anm.) eller något sånt som vi har förlorat det senaste året. Så när vi har vår fulla trupp så tror jag definitivt att vi kan ta oss till EM och komma långt, avslutar Neo Jönsson till EM-fotboll.se.

Uppdatering 18 oktober:
I sin andra träningsmatch med FC Köpenhamn stod Neo Jönsson för ett mål och en assist (till vännen Roony Bardghji) i FCK:s seger mot FC Midtjylland (3-2).