Sveriges P17-landslag, med spelare födda 2007, har fått en perfekt start på kvalet mot P17-EM i sommar. Efter att Bulgarien tog ledningen i matchen vände Sverige på steken innan Åke Andersson avgjorde matchen till 2-1 på stopptid.

Under onsdagen spelade P07-landslaget den första av tre matcher i EM-kvalets sista runda, för att sikta på U17-EM på Cypern i maj och juni. Den första halvleken var något chansfattig där Genesis Antwi var närmast att ge Sverige ett ledningsmål med stolpskott efter halvtimmen spelad. I andra halvlek hade Sverige en ny stolpträff men det var trots det Bulgarien som skulle ta ledningen.

E ett ganska tamt svenskt försvarsspel efter en bulgarisk hörna kunde bulgarerna sätta 0-1 i den 52:a matchminuten. Men Sverige hittade en snabb kvittering. Neo Jönsson slog en perfekt hörna som nickades av en svensk inne i straffområdet. Nicken tog i stolpen och på stolpreturen kunde Chelsea-backen Genesis Antwi peta in 1-1 för Blågult. Neo Jönsson hade en boll i nät bara minuten senare men målet dömdes bort då Jonah Kusi-Asare påverkat målvaktens sikt i en offside-position.

Efter 70 minuter låg Neo Jönsson bakom ett nytt svenskt nätrassel när hans frispark till slut hamnade hos Harry Hilvenius som stötte in bollen men ännu en gång resulterade målet i en offside-avblåsning. Sverige tog åtminstone kommandot i matchen och pressade på för ett ledningsmål snarare än att försvara det oavgjorda resultatet.

Den svenska energin dog dock en aning på slutet och man hade inte riktigt farten för att ta sig igenom Bulgariens robusta försvar. Men till slut kom det svenska målet till ledning. När den assisterade domaren visade upp fem tilläggsminuter på tavlan tog sig Genesis Antwi fram på vänsterkanten och sköt ett lågt inlägg till Åke Andersson som med en fin yttersida satte dit 2-1 för Sverige.

Förbundskapten Roger Franzén skickade ut några defensiva direktiv till sitt lag för att stänga matchen i slutminuterna av matchen, något som gav resultat under Bulgariens slutforcering trots en bulgarisk superchans Sverige höll tätt och vann med 2-1 efter en spännande avslutning. I och med segern har Sverige skapat sig ett bra läge för att nå U17-EM på Cypern. Blågult behöver komma etta eller tvåa för att ha chansen på mästerskapet där en förstaplats ger garanterat avancemang och där man går till EM som en av de sju bästa grupptvåorna.

Wales vann parallellt mot Rumänien med 2-1. Sverige möter just Wales på lördag med start 11:00, en match som sänds på Svenskfotboll.se. Med seger där är man i stort sett garanterade en EM-plats i maj och juni.

Sverige – Bulgarien, 2-1 (0-0)