Uppdaterad 1 november, 2022

Damlandslaget ska spela landskamp i Australien i november månad. Till dess har nu förbundskapten Peter Gerhardsson presenterat sin trupp, en trupp utan stjärnan Fridolina Rolfö.

Under torsdagen presenterade Peter Gerhardsson den svenska truppen till landslagssamlingen i november månad. Den 12 november ska Sverige ställas mot Australien på australiensisk mark. Matchen spelas i Melbourne och på AAMI Park, en av arenorna under VM 2023 i sommar.

Annons: ⇢ ComeOn- 1000 SEK oddsbonus på Fotbolls-EM

18+ år | Regler & villkor gäller | Gäller nya kunder

Motståndet Australien är ett bra motstånd för svensk del. Länderna möttes under de Olympiska Spelen i Tokyo vid två tillfällen där Sverige vann båda matcherna. Australien tränas av den svenske förbundskaptenen Tony Gustavsson, som har en historia som assisterande förbundskapten bakom Pia Sundhage i USA bland mycket annat.

Sveriges trupp till landskampen kommer att bestå av en drös erfarna och rutinerade spelare. En av Sveriges stora stjärnor saknas dock i truppen. Peter Gerhardsson har valt att inte ta med den ordinarie yttern Fridolina Rolfö. Barcelona-stjärnan får stanna i klubblaget under landslagsuppehållet medan förbundskapten Gerhardsson får spana in andra spelare.

– Fridolina är en spelare som jag verkligen vet var jag har och vad hon kan bidra med i det här landslaget. Till samlingen här i november, där vi bara spelar en match, har jag bestämt mig för att jag vill se några andra spelare i match i de positioner hon normalt sett konkurrerar på, och därför har jag tagit beslutet att Fridolina inte kommer följa med här i november, säger Gerhardsson till Svenska Fotbollförbundets hemsida.

Ett par nya bekantskaper går att hitta i den svenska truppen. Hanna Lundkvist (Atletico Madrid) har möjligheten att göra sina första A-landskamper. Cajsa Andersson (Linköping) finns med bland tre målvakter. Duon ersätter Stina Lennartsson och Emma Holmgren från truppen mot Frankrike och Spanien i oktober. Förutom detta så är truppen intakt med undantaget Fridolina Rolfö samt Häckens lagkapten Filippa Curmark.

Matchen

12 november:
Australien – Sverige (Melbourne)
04:45 svensk tid

Sveriges trupp mot Australien

Målvakter

Zecira Musovic, Chelsea
Cajsa Andersson, Linköping FC
Emma Lind, AS Roma

Backar

Magdalena Eriksson, Chelsea
Linda Sembrant, Juventus
Nathalie Björn, Everton
Amanda Ilestedt, PSG
Jonna Andersson, Hammarby IF
Emma Kullberg, Brighton
Hanna Lundkvist, Atletico Madrid

Mittfältare/forwards

Filippa Angeldahl, Manchester City
Kosovare Asllani, AC Milan
Hanna Bennison, Everton
Stina Blackstenius, Arsenal
Rebecka Blomqvist, Wolfsburg
Lina Hurtig, Arsenal
Sofia Jakobsson, San Diego
Madelene Janogy, Hammarby IF
Elin Rubensson, BK Häcken
Johanna Rytting Kaneryd, Chelsea
Olivia Schough, FC Rosengård
Julia Zigiotti Olme, Brighton