Expekt

Foto: Bildbyrån

Janne Andersson tog rätt beslut i att ge chansen till Robin Quaison från start. Robin gjorde 1-0 målet och var även iblandad i 2-0-målet. En match som Sverige sedan vann med 2-1.

Sverige jobbar hårt på att försöka ”äga” bollen direkt från start och när Rumänien har den så ligger de högt och pressar. En framgångsrik taktik i början av matchen, men Sverige måste vara försiktiga så att inte Rumänien ställer om snabbt.

Rumänien saknar inte chanser, men avsluten är inte tillräckligt bra och det har blivit en pass för mycket, de skulle behöva komma till avslut tidigare. När de väl håller på att komma igenom så är Granqvist på bollen med en tå och styr undan.

I 24:e minuten blir det ett byte för Sverige, Lustig utgår pga skada och ersätts av Emil Krafth.

Sverige tar ledningen i 33:e matchminuten. Forsberg passar Augustinsson på vänsterkanten som lägger in en låg boll på Quaison. Quaison får en ”retur” som han petar in. Vilken debut i EM-kval sammanhang för Robin och skönt för Sverige som hittills haft väldigt få skott på mål.

Quaison kommer på höger och försöker nå Berg med en passning, rumänsk spelare styr den rakt ut och där kommer Viktor Claesson med ett skott som ger Sverige ledningen med 2-0 i 40:e minuten.

Fram till ledningsmålet hade Sverige enbart 1 skott på mål och var ”uddlösa”. Efter 2-0 är det som om något lossnade och Sverige skapar fler möjligheter. Men Rumänien har på inget sätt gett upp detta.

Bollinnehav: Sverige  53% – Rumänien 47%
Målchanser: 8-8
Skott på mål: 3-3

Sverige starta 2:a halvlek på ett liknande sätt som 1:a, mycket energi men lite för lite skärpa. Det visar sig inte minst i försvaret.

Chipp av Razvan Marin och sedan språngnickar Claudiu Keseru in reduceringen. Efter 58 spelade minuter står det nu 2-1.

Rumänska klacken var väldigt tysta, men efter reduceringen sjöng de högre än någonsin. Rumänien börjar också ta för sig mer och matchen ändrar karaktär.

Emil Forsberg blir utbytt mot Gustav Svensson i 68:e minuten.

Sverige gör sitt sista byte, Robin Quaison ersätts av Alexander Isak. Hade hellre sett att Berg var den som byttes ut då denne varit mycket mindre produktiv än Robin.

En rättvis seger för Sverige som inte var jätteimponerande. Men 3 poäng är 3 poäng.

Dagens publiksiffra: 30 115.

Domare: Oliver M. (Eng),
Spelplats: Friends Arena (Stockholm)

Uppdaterad 16 oktober, 2023