Foto: Bildbyrån


Det var säkert en hel del som höjde på ögonbrynen när namnet Riccardo Gagliolo syntes i landslagstruppen Janne Andersson tog ut till de kommande matcherna mot Malta och Spanien. Vem är denna spelaren?

Riccardo Gagliolo, 29 år, född och uppvuxen i norra i Italien, aldrig bott eller spelat fotboll i Sverige och knappt pratar svenska. Hur kommer det sig att han är uttagen i det svenska landslaget? Svaret på den frågan är att hans rötter. Gagliolo har en svensk mamma och har dubbelt medborgarskap, där valet blev att representera Sverige.

Riccardo har haft en fotbollskarriär där han har tagit sig från den italienska femte division till det svenska laget men hur startade allt? Riccardo är uppvuxen i staden Imperia som ligger i regionen Ligurien i nordvästra Italien. Där började Gagliolo spela för den lokala klubben Sanremesse när han var fyra år gammal. Han fortsatte spela för klubben tills han blev 17 år. Då bytte han klubb till Andora Calcio där han även fick göra sin seniordebut, Andora spelade i det regionala seriesystemet vilket motsvarar femte divisionen i Italien. Riccardo vände sedan tillbaka till sin moderklubb Sanremesse innan han 21 år gammal flyttade till Pro Imperia. Laget spelade i italienska fjärdedivision (Serie D). Efter att han inte riktigt lyckats så slå sig in i klubben var tankarna på att avsluta fotbollskarriären 22 år gammal på tapeten. Men det var även här vändningen i hans fotbollskarriär skulle börja. Efter en lyckad provspelning med Carpi som spelade i den tredjedivision så skrev han ett kontrakt med klubben. Det var första gången Riccardo representerade en klubb utanför hemregionen Ligurien. Tiden i Carpi blev en succé och han var med och tog upp klubben i serie system. 2015, tre år efter att Gagliolo hade kommit till Capri hade klubben vandrat från tredjedivisionen till högsta divisionen Serie A.

Riccardo var under den här tiden en ordinarie spelare för Capri och fick möta sig mot världsspelare på veckobasis. Det var dock inte många svenskar som hade koll på att det fanns en spelare i Capri som spelade både mittback och vänsterback som hade svenskt medborgarskap. Det blev en säsong i Serie A för Capri innan klubben åkte ur och fick börja om i andra divisionen, Serie B. Gagliolo valde att vara kvar i klubben även fast laget hade åkt ur. Hans prestationer på planen började även ge eko bland klubbarna inom Italien så inför säsongen 2017 plockade den gamla storklubben Parma åt sig Riccardo. Parma befann sig då i samma serie som Capri Serie B men satsade hårt för att ta sig tillbaka till Serie A. Gagliolo blev en bärande spelare under säsongen då han från sin backposition gjorde hela 6 mål och var med och lyfte upp Parma till Serie A. De två senaste säsongerna har han blivit en viktig kugge i det Parma som förra säsongen slutade på 14:e plats i Serie A och i år inlett säsongen med tre vinster på sex matcher.

Hans fina spel som han har visat under flera års tid i den Italienska fotbollen har nu även nått Sverige. Nu när Janne Andersson väljer att plocka in Gagliolo i sin landslagstrupp. Riccardo ska alltså 29 år för första gången få dra på sig den svenska landslagströjan.

– Gagliolo kan användas som både mittback och vänsterback, men är tänkt som vänsterback i landslaget, sa Janne Andersson när truppen togs ut.

Nu återstår det att se om Riccardo får någon speltid under landslagssamlingen, om inte så får han i alla fall möjligheten att bekanta sig i dessa sammanhang och kanske snappa upp ett och annat svenskt ord.

Uppdaterad 8 februari, 2021