Expekt

Uppdaterad 8 februari, 2021

Foto: Bildbyrån

Rumänien blev straffade av UEFA efter att rasistiska tillrops hörts från läktarna i mötena mot Spanien och Malta. Straffet var att spela inför tomma läktare i matchen mot Norge. I domen från UEFA står det dock att barn under 14 år fortfarande var välkomna. Något som Rumänien utnyttjade till max och bjöd in 30 000 barn och ungdomar som fyllde arenan och skapade en högljudd stämning mot Norge. 


Norges förbund var både innan och efter match kritiska mot UEFA för att de tillät Rumänien att släppa in folk fast de fått ett straff.

– Det här är ett skämt från Uefa, speciellt när våra spelare står med ”Equal game” skyltar inför matchen på en arena där det förekommit rasism flera gånger. Detta var orsaken till att supportrar inte skulle vara välkomna till denna matchen, sa Norges assisterande tränare Per Joar Hansen till Dagbladet.

Det var även kritiskt från Norskt spelarhåll efter matchen,

– Det var säkert många ungdomar som hade en trevlig stund under matchen. Men det är som sagt UEFAs regler som kan diskuteras, straffet var mot rasism och jag är starkt emot rasism, sa lagkaptenen Stefan Johansen.

Norge har skickat in klagomål till UEFA hur Rumänien har hanterat situationen och det återstår att se om UEFA kommer agera kring detta. I domen som kom inför matchen står det att Rumänien kan få spela två matcher inför tomma läktare om man skulle fortsätta missköta sig. Om att ”kringgå” reglerna är att missköta sig i UEFAs ögon återstår att se. Men om de väljer att gå vidare med detta kan de bli så att Rumänien även blir straffade i nästa match. Vilket är den avgörande matchen mot Sverige.

Matchen mellan Norge och Rumänien slutade 1-1, efter att Alexander Sorloth kvitterat för Norge i den 92:a minuten. Rumänien missade även en straff under matchen, resultatet innebär att Norge nu är i en jobbig position för att nå EM. Laget har fyra poäng upp till en EM-biljett med två omgångar kvar

Artikeln är skriven av:

Miguel Elmstedt Veiga – Sportskribent
miguel@sportnyhet.com

>> Läs mer om mig här