Expekt

Foto: Pixabay

EM-kval mötet mellan Rumänien och Norge den 15 oktober är som vi tidigare nämnt en viktig match även för Sveriges del, då resultatet kan påverka Sveriges chanser att ta en av de två direktplatserna i gruppen. Nu kommer beslut från UEFA som kan komma att påverka utfallet av matchen.

Det är det rumänska landslaget som hamnat i blåsväder efter att deras supportrar sjungit rasistiska ramsor och använt sig av pyroteknik vid tidigare kvalmatcher mot Spanien och Malta. Förutom att laget får betala böter på drygt 900 000 kronor kommer man att få spela hemmamötet mot Norge inför tomma läktare. Detta är inte första gången som laget åkt på ett straff som detta. Så sent som förra hösten fick man spela en av sina Nations League-matcher mot Montenegro utan publik.

För Sveriges del skulle man gynnas av en rumänsk seger eller ett oavgjort resultat i mötet, då man inte skulle behöva vinna mot Rumänien när man tar sig an dem längre fram i kvalet. Utan sina supportrar på plats kan detta bli svårt för laget, som i våras spelade oavgjort mot det norska laget i Oslo.

Förutom Rumänien så har Ungern och Slovakien bestraffats på liknande sätt inför sina kommande hemmamatcher mot Azerbajdzjan och Wales.

Uppdaterad 16 oktober, 2023