Årets fotbolls EM är av många mer efterlängtat än något tidigare Europamästerskap. En stor anledning till detta är att turneringen på grund av Coronapandemin nu spelas ett år senare än planerat. Det är dock inte bara tidpunkten för mästerskapet som har blivit påverkad av detta. I år kommer vi få se en mängd nya regler och riktlinjer kring hur ett fotbolls EM ska spelas under en pandemi.

Större trupper

Vanligtvis tar varje landslag ut 23 spelare till sina EM-trupper. Men i år är det istället 26 namn som står med på listorna. Anledningen till detta är att man vid sjukdomsfall ska kunna ha spelare tillgängliga inom EM-bubblan. Dock är det bara 23 namn som får anmälas till varje match som spelas.

Trupperna hålls dessutom inom en strikt bubbla, där man inte får vara i direkt kontakt med människor utanför. Det svenska landslaget gick in i sin bubbla redan i förra veckan och kommer jämfört med tidigare mästerskap inte få ha med sig närmaste familjen som stöd.

Möjlighet till nya namn i truppen

Den 1 juni var datumet då alla 24 länderna fick skicka in sina slutliga trupper till turneringen. Dock innebär detta inte att vi inte kan få se andra spelare under turneringen.

Fram tills den första matchen spelas för laget kan obegränsat med byten göras om spelare skulle bli skadade, sjuka i Covid-19 alternativt varit i nära kontakt med en smittad person. På målvaktssidan finns dock möjligheten för liknande byten under hela turneringen. Om en spelare har blivit bortplockad ifrån truppen av nämnda anledningar kan den inte bli inskriven i truppen på nytt.

Fler byten under matcherna

För att skydda spelarnas hälsa införde UEFA en ny regel under pandemin, där man tillät fem byten under en match. Bytena får göras vid tre tillfällen under matchen, för att minimera störning av spelet. Resterande byten för göras i samband med halvtidsvilan. Skulle ett möte gå till förlängning får ett sjätte byte göras här.

Avstånd på bänken

I sann pandemi-anda kommer spelarna och ledarna på avbytarbänken tvingas hålla avstånd till varandra. Alla placeras 1 meter ifrån varandra och den klassiska bänken består numera av två rader med sittplatser.

Så spelas matcherna vid smitta inom laget

Trots att lagen hålls separerade i en strikt bubbla, finns det risk för smittspridning inom lagen. Om detta skulle ske och spelare behöver placeras i karantän, kommer lagets matcher spelas som planerat så länge det finns minst 13 spelare tillgängliga för spel (med minst en målvakt inkluderat).

Skulle färre spelare vara redo för spel kan matchen flyttas fram upp till 48 timmar, så länge det passar ihop med det övriga schemat för arenan. Om inte, ser man om det finns möjlighet för matchen att spelas på en alternativ arena.

Lyckas man inte heller med detta och matchen på så vis behöver ställas in, räknar man mötet som en 3-0 förlust för laget som är skyldiga till att matchen inte spelas.

Domare kan döma match för sin egen nation

Skulle smittspridning förekomma bland domarna försöker man hitta en ersättare ifrån den internationella listan över domare. Vanligtvis får inte en domare ifrån en av de länder som ska spela döma en match, men i år gör man ett undantag ifrån denna regel om man inte kan hitta en annan ersättare.

Begränsad publik på läktarna

Den allra största skillnaden i turneringen märks dock på läktarna. När UEFA planerade för ett EM med matcher över hela kontinenten hade man stora planer på att slå rekord i antalet åskådare. Detta mål fick man på grund av pandemin backa på, men samtidigt var önskan om publik stark hos fotbollsförbundet. Värdstäderna fick under vintern hård press på sig att leverera en plan där åtminstone en del av läktarplatserna skulle kunna användas för publik.

Tio av de ursprungliga värdstäderna lyckades med detta, samtidigt som Spanien valde att flytta sina matcher ifrån Bilbao till Sevilla för att kunna uppfylla kraven. Dublins regering kunde i sin tur inte garantera publik och matcherna som skulle ha spelats där flyttades i sin tur till Sankt Petersburg. Här kan du läsa mer om publikkapaciteten för de olika EM-arenorna.