Expekt

Trots att Sverige fick lämna Europamästerskapet tidigare än många hade hoppats, så har deras insats i turneringen resulterat i en mycket fin inkomst till fotbollsförbundet. Nu står det klart hur mycket pengar laget får med sig hem efter sina spelade matcher.

Vi har tidigare skrivit om de vinstpengar som delas ut till lagen utifrån hur långt de tar sig i turneringen. Drygt 371 miljoner Euro står på spel och som mest kan ett lag få med sig 34 miljoner Euro. Utifrån de olika summorna går det nu att räkna ut vilket summa Sverige får med sig ifrån turneringen.

Laget har sedan tidigare fått 9,25 miljoner Euro för att de lyckades kvalificera sig till turneringen. Under gruppspelet belönades laget utifrån sina prestationer, där en matchseger gav 1,5 miljoner, samtidigt som ett oavgjort resultat gav 750 000 Euro. I och med Sveriges två vinster mot Slovakien och Polen, samt det oavgjorda resultatet mot Spanien kunde laget ta hem hela 3,75 miljoner Euro för sina matcher. Avancemanget till åttondelen gav i sin tur ytterligare 2 miljoner Euro.

Totalt har laget i och med sin EM-insats dragit in 15 miljoner Euro till det svenska fotbollsförbundet, vilket med dagens kurs motsvarar drygt 152 miljoner svenska kronor. Detta är pengar som kan komma väl till nytta i framtida satsningar på såväl det egna laget som på andra delar inom föreningen. När man tog sig till kvartsfinal i VM för tre år sedan hamnade prissumman på 37,5 miljoner dollar, men här var också summorna för avancemang betydligt större. Till exempel fick alla lag som gick till åttondelsfinal 12 miljoner dollar.