Expekt

Köpenhamn är en av de 12 värdstäderna när det kommer till EM 2020. Danmark står som värd för tre gruppspelsmatcher i Grupp B samt en åttondelsfinal. För att danskarna ska få uppleva hemmanationen på Parken i Köpenhamn krävs det att Danmark tar sig till EM. Vägen dit har varit brokig men än finns goda möjligheter för vårt grannland att ta sig till EM 2020. 

Danmark spelar i kvalgrupp D tillsammans med länderna Irland, Schweiz, Gibraltar och Georgien. Ettan och tvåan i gruppen tar sig till EM 2020 och totalt ska alla lag spela åtta matcher i kvalet.

Tabellen ser ut enligt följande inför sista kvalrundan.

  1. Irland – 12 poäng (7 spelade matcher)
  2. Danmark – 12 poäng (6 spelade matcher)
  3. Schweiz – 11 poäng (6 spelade matcher)
  4. Georgien – 8 poäng (7 spelade matcher)
  5. Gibraltar – 0 poäng (6 spelade matcher)

Danmark har alltså två matcher kvar att spela i kvalet, den sista kvalrundan inleds på fredag den 15:e november ställs laget mot gruppens slagpåse Gibraltar hemma på parken i Köpenhamn. Danmark avslutar sedan kvalet genom att möta Irland på bortaplan Måndag den 18:e november.

Dessa olika scenarion tar Danmark till EM 2020

Vinst mot Gibraltar och minst en poäng mot Irland – Danmark är då klara för EM 2020. 

Vinst mot Gibraltar och förlust mot Irland samtidigt som Schweiz tappar poäng i någon av sina två avslutande matcher mot Georgien och Gibraltar – Danmark är då klara för EM 2020

Kryss mot Gibraltar och Kryss mot Irland och Schweiz förlorar någon av sina matcher – Danmark är då klara för EM 2020 på inbördes möten mot Schweiz

Förlust mot Gibraltar men vinst mot Irland med minst 2 mål – Danmark är då klara för EM 2020. (Irland vann första matchen mot Danmark med 1-0 därav leder de inbördes möten mellan lagen, vilket gör att Danmark måste vinna med 2 mål eller mer i avslutande mötet.)

Skulle Danmark missa topp två placeringar och direktkvalificering till EM 2020 så har laget fortfarande en andra chans i och med att Danmark vann sin grupp i Nations League och därmed får en till chans att kvala sig in till EM 2020.

Tar sig Danmark till EM 2020 så kommer nationen att automatiskt hamna i grupp B tillsammans med Ryssland och två nationer till som ska lottas in. Detta då UEFA redan har valt ut vilka olika grupper som de olika värdnationerna ska spela i. Köpenhamn och St Petersburg är värdstäderna i Grupp B vilket gör att om Danmark och Ryssland tar sig till EM hamnar de automatiskt i grupp B.

Artikeln är skriven av:

Miguel Elmstedt Veiga – Sportskribent
miguel@sportnyhet.com

>> Läs mer om mig här

Uppdaterad 15 september, 2021