Uppdaterad 16 oktober, 2023

Foto: Bildbyrån

Efter en underbar VM-sommar 2018 är det nu dags för de europeiska länderna att kvala in till ytterligare ett mästerskap; nämligen EM 2020. Bland långtidsspelen finns det flera intressanta odds för vilka länder det blir som slutar etta och två i de tio grupperna. Nedan följer ett axplock av de odds jag ser som mest spelvärda. 

Match: EM-kval 2020 | Speltips: Finland, Österrike och Island | Odds: Oddsen varierar | Units: 2/5 | Spelbolag: 888sport.se | Spelstopp: 19/11/2019 12:00

Det finns såklart ett antal länder som bara ska ta sig till EM genom att vinna gruppen. England, Kroatien och Frankrike visade i somras att man menar allvar, och ska såklart inte ha några problem att vinna gruppen före länder som Kosovo, Azerbajdzjan och Albanien. Dock finns det såklart länder det bör höjas ett varningens finger för i dess grupper, och med tanke på de snåla oddsen försvinner helt enkelt spelvärdet.

Istället är det Finland, Österrike och Island som intresserar.

Finlands huvudmotståndare i Grupp J är Italien, Grekland och Bosnien. Att italienarna förmodligen kommer ta hem gruppvinsten kan vi nog vara överens om. Frågan är om det blir Finland, Bosnien eller Grekland som slutar två. Finland står i 6,00 gånger pengarna att sluta topp två i gruppen, och med tanke på vad man visade upp i Nations League finns det goda chanser till skräll. Grekland verkar till att börja med vara en skugga av sitt forna jag. Grekerna slutade trea i Nations-League-gruppen som Finland vann, och inkasserade bland annat en förlust mot Estland. Bosnien vann precis som Finland sin grupp, och är favoriter till andraplatsen. Vi får hoppas att Finlands fina form håller i sig, och att man lyckas plocka fram sin sisu när det gäller.

Österrike är favoriter i Grupp G, och utmanas främst av Polen. Polen fick inte alls till det i VM, och inte heller i Nations League. Två jumboplatser av två möjliga, och hade i ärlighetens namn en mycket lättare VM-kvalgrupp än Österrike till att börja med. Även om Nations League inte bara var smooth sailing för Österrike heller var man en 1-0 förlust mot Bosnien ifrån att vinna gruppen. 2,25 på österrikisk gruppvinst, i en annars dålig grupp där matcherna mot Polen kommer bli helt avgörande, är därför ett bra drag.

Vid det här laget vet alla vad Island kan åstadkomma. Trots sistaplatsen i gruppen gjorde man ett bra VM, och har de senaste åren visat att landet hör hemma i de stora mästerskapen. I Nations League hamnade man i  den kanske svåraste gruppen, vilket också speglade resultaten. Jag tycker ändå att 2,70 på en isländsk topp två-placering är mer än godkänt, speciellt med tanke på att största hoten kommer från Turkiet och Albanien.

EM-kvalet startar ikväll (21/03). Den tionde och sista omgången spelas 19:e november. Ettan och tvåan i varje grupp går till EM 2020.

Alla odds presenteras av 888sport.se

Rygga Finland, Österrike och Island hos 888Sport

Alla speltips på em-fotboll.se är avsedda för dig som är 18+. Spelar du för mycket? Kontakta Stödlinjen.