Expekt

Skottland och Ungern spelade en jämn match i fotbolls-EM, där båda lagen var nära seger. Matchen avgjordes på det mest dramatiska sättet när Kevin Csoboth nickade in segermålet för Ungern i absoluta slutminuten.

Naturligtvis gick det till så här. Två lag, båda i desperat behov av en seger, spelade 100 minuters fotboll utan mål och nästan utan några riktiga målchanser. Och i slutändan kom det avgörande målet i den sista situationen i hela matchen, på det mest dramatiska sättet möjligt.

Skottland jagade desperat det mål som skulle ha tagit dem till deras första EM-slutspel någonsin. Men de skotska fansen på plats fick inte vad de ville ha, eftersom Kevin Csoboth gjorde det avgörande målet i den tionde minuten av andra halvlekens förlängning, någonting som ger Ungern en liten men ändå möjlig chans att kvalificera sig för slutspel.

En av Skottlands största stjärnor, John McGinn, sa dagen före matchen att inget som spelarna gör för sina klubblag kan förbereda dem för avgörandet i EM. Enligt McGinn är det en helt annan värld att spela för sitt land, att försöka leva upp till en hel nations förväntningar och förverkliga sina drömmar än att spela i en klubbmiljö – trots att han spelade för en av de bästa klubbarna i Premier League förra säsongen. Ungerns lagkapten Dominik Szoboszlai sa å sin sida hur otroligt bra det är att spela när man kan känna stödet från ett helt land bakom sig.

Det massiva trycket märktes tydligt i början av matchen. Båda lagen var försiktiga och verkade vara mer rädda för att förlora än för att vinna.

Spelets flöde speglade spelarnas försiktighet. Under den första halvtimmen av matchen hände ingenting, förutom ett långskott av Bendeguz Bolla – som Angus Gunn spottade fram.

Ungern, som egentligen borde ha lite mer bollkänsla, gav till och med överraskande lätt bollen till Skottland. Efter en halvtimme började dock ungrarna komma in i matchen och fem minuter före paus skapade de den första halvlekens bästa målchans. Istället för en direkt frispark skickade Szoboszlai in en spiralformad center som hittade till Willi Orban, som lämnades helt ensam vid den bakre stolpen. Den ungerske anfallarens skott studsade dock på ribban.

Spelet fortsatte på samma sätt i den andra halvleken. Skottland höll i bollen, men det fanns inga målchanser i någon ände av planen. Finalstämningen var stark, både på planen, där varje spelare fruktade ett avgörande misstag som pesten, och på läktarna, där några av EM:s bästa fans, skottar och ungrare, höll en otrolig stämning.

Det fanns ett riktigt målhot i mitten av den andra perioden när Marton Dardai fick chansen vid en ungersk hörna. Hertha Berlin-försvararen styrde dock sitt skott en bra bit utanför målet.

Efter 70 minuters spel skickade Szoboszlai in en frispark som Angus Gunn kom ut långt från sitt mål för att plocka upp. Den skotske målvakten kolliderade våldsamt med både sin egen Anthony Ralston och Ungerns Barnabas Varga. Den ungerske anfallaren fick bäras av planen på en bår och omgavs av ett läkartält efter en lång tids behandling, skyddad från åskådarnas blickar.

På något sätt hölls spelet igång och det var inte förrän vid full tid som lagen verkade inse att de faktiskt behövde ett mål för att vinna matchen. Ungern skapade de bästa chanserna, först när Szoboszlai hade ett skott från nära håll, men Gunn gjorde en bra räddning, och en stund senare när Csoboth sköt utanför stolpen.

I den sjätte tilläggsminuten öppnade sig det ungerska försvaret, som hade försvarat sig utmärkt, för första gången. Skottland kunde till och med anfalla med tre mannar mot mål, men på något sätt lyckades Scott McTominay styra Lewis Morgans passning över det ungerska målet. Chanserna började dock komma när båda lagen jagade seger. Vad som hade varit en extremt försiktig match förvandlades plötsligt till en flödande fotboll under de sista tio minuterna.

Efter McTominays straffspark fick Grant Hanley chansen, men hans skott från den bakre stolpen lyckades inte hitta nätmaskorna. På den efterföljande hörnan kontrade Ungern och gjorde ett av de mest dramatiska målen i EM:s historia. Bollen spelades till Roland Salla, vars låga inlägg hittade Csoboth, som blev hjälte för sin nation genom att sänka bollen i det skotska målets nedre hörn.

Målet satte naturligtvis igång firandet hos tiotusentals ungrare på Stuttgart Arena. Men frågan är om segern, som tar Ungern upp på tre poäng och tredje plats i grupp A, räcker till för att avancera hela vägen till åttondelsfinal. Först på onsdag kväll avgörs det om Ungern går vidare till slutspelet som ett av de tre bästa lagen i gruppen.

Skottland, å andra sidan, får se sitt Europamästerskap ta slut efter dessa hundra minuter på plan.

Skottland – Ungern 0-1 (0-0)

90+10′ Kevin Csoboth 0-1

Uppdaterad 23 juni, 2024