Sveriges U17-landslag, med spelare födda 2007, ska spela P17-EM 2024 på Cypern i maj. Detta står klart efter EM-kvalets andra raka seger där Måns Isaksson och Genesis Antwi blev målskyttar i 2-1-segern.

Under lördagen spelade P17-landslaget sin andra EM-kvalmatch i Rumänien där man siktade på sin andra raka seger när Wales stod på andra sidan. Wales vann sin första match mot Rumänien så lördagens drabbning var en typ av gruppfinal i jakten på EM-platser.

Blågult var bäst i första halvlek och fick också resultat för sitt fina spel när lagkaptenen Bleon Kurtulus (Halmstads BK) slog en perfekt djupledspassning från sin mittbacksposition till en löpande Måns Isaksson. Jönköping Södra-yttern tog emot bollen och lurade ner Wales målvakt med en sulfint innan han kyligt satte dit ettan för Sverige efter dryga halvtimmen.

I andra halvlek utökade Sverige sin ledning ganska tidigt när Chelsea-backen Genesis Antwi utnyttjade Åke Anderssons (IFK Norrköping) fina djupledsboll till 2-0 för Sverige. Detta var Genesis Antwis tredje poäng på två kvalmatcher. Sverige kontrollerade händelserna under första delen av andra halvlek men Wales började komma in i matchen och i minut 71 reducerade man till 2-1 för att skaka till matchen lite.

Sverige försvarade sig bra under de sista 20 minuterna av matchen där Wales var något uddlösa. Efter 90 minuter plus fem tilläggsminuter stod till slut Blågult som segrare. Man vann matchen med 2-1 och är nu ensamma gruppettor på sex poäng efter två omgångar. I och med att Rumänien och Bulgarien spelade oavgjort parallellt är Sverige klara för U17-EM 2024.

Alla gruppettor från kvalets åtta grupper når EM samt de sju bästa grupptvåorna. Totalt 16 länder ska nå EM där Cypern är klara. Sverige vinner sin kvalgrupp med redan en omgång kvar då man har inbördes möten på Wales, som är den enda nation som kan hamna på samma poäng som Blågult. P17-EM på Cypern spelas 20 maj till 5 juni 2024.

Sverige – Wales, 2-1 (1-0)

’28 1-0 Måns Isaksson
’55 2-0 Genesis Antwi
’71 2-1 Ronan Kpakio