Foto: Bildbyrån

I mitten av juni är fotbolls-EM i full gång och förhoppningsvis bjuds det på bra fotboll och fina mål. En annan sak som förhoppningsvis kan höja intresset och stämningen i mästerskapet är publik. Under ettårs tid har publiken mer eller mindre varit frånvarande på grund av den pandemi vi lever i. Under EM i sommar är det tänkt att arenorna ska kunna ta emot åskådare på ett smittsäkert sätt. 25 procent av publikkapaciteten kommer ungefär tas in på matcherna. De städer som inte kan garantera detta riskerar att bli utan EM-matcher.

Sverige kommer spela i en grupp med Spanien, Polen och Slovakien. Tanken var att Sverige skulle spela en match i Bilbao i Spanien och sedan sina två andra matcher i Dublin men detta är lite oklart i nuläget. Detta eftersom Dublin just nu inte kan garantera på publik på matcherna i staden. Om detta inte ändras kommer Uefa flytta matcherna till någon annan stad. Några av städerna har redan sin plan klar för hur många fans som kommer kunna släppas in på arenorna. Amsterdam, Sankt Petersburg, Köpenhamn och Rom planerar för att kunna ha mellan 25 till 50 procent publikkapacitet. Dublin är den stad som just nu är osäkrast inför sommarens EM.

I Bilbao där Spanien kommer spela alla sina gruppspelsmatcher är smittnivåerna i nuläget på en för hög nivå men om nivån minskar väntas ungefär 13 000 åskådare finnas på plats när Spanien spelar. I EM 2021 är tanken att 12 olika städer från olika länder ska hjälpas åt att arrangera Europamästerskapet. Ett slutgiltigt beslut om värdstäder kommer att tas den 20 april.

De 12 värdstäderna är just nu: Bilbao, London, Glasgow, Dublin, Amsterdam, Baku, Köpenhamn, Budapest, Bukarest, Sankt Petersburg, Rom och München.

Uppdaterad 16 oktober, 2023


Borussia Dortmund - Real Madrid
TV4 Play