Idag ställdes Sverige mot Norge i den avslutande gruppspelsmatchen av UEFA F17-EM på hemmaplan i Malmö. Efter tidigare förluster mot Frankrike och England var chansen till en semifinalplats borta, men matchen mot Norge hade fortfarande stor betydelse för nordisk stolthet.

Från första visselblåset var det tydligt att Sverige ville avsluta turneringen på bästa sätt. De blågula startade matchen med hög energi och pressade tillbaka Norge på deras planhalva. Trots flera lovande anfall och ett övertag i spelet lyckades inte Sverige omsätta sina chanser till mål. Norskt försvarsspel och en storspelande Maria Kroken i målet höll nollan intakt.

Norge, som också var utan chans till avancemang, visade dock att de inte var beredda att ge upp utan strid. Det första målet kom i den 42:a minuten när ett inlägg orsakade förvirring i det svenska försvaret och resulterade i ett olyckligt självmål av lagkapten Alice Broman.

Efter pausen fortsatte Sverige att dominera bollinnehavet och skapade flera chanser genom bland annat Saron Berhe och Nova Rolfsson, men kvittering uteblev. När matchen närmade sig sitt slut kunde Norge istället säkra segern. I den 82:a minuten tog sig Elle Ulstein förbi det svenska försvaret och placerade in 2-0 i krysset.

Med denna seger tog Norge sina första poäng i turneringen och säkrade en tredjeplats i Grupp A. Gruppen toppades av ett imponerande England som gick vidare med maximal poängskörd efter att ha vunnit gruppfinalen mot Frankrike med 1-0. Frankrike gick vidare som grupptvåa.

Sverige-Norge 0-2 (0-1)

0-1 42’ Alice Broman (självmål)
0-2 82’ Elle Ulstein

Så slutade Grupp A

England, 9p
Frankrike, 6p
Norge, 3p
Sverige, 0p

 

Uppdaterad 11 maj, 2024