Uppdaterad 19 maj, 2023

Efter förlusten i den inledande gruppspelsmatchen mot Frankrike så var Sverige tvungna att få med sig något från matchen mot England för att hålla liv i drömmen om avancemang till utslagsrundorna. England skulle dock visa sig vara för starka.

Tidigt mål för England
Sverige började bra och var med i matchen under de inledande minuterna, dock utan att skapa så mycket. Engelska strikern Michelle Agyemang visade omedelbart att hon skulle bli ett problem för svenskorna och såg farlig ut varje gång hon fick bollen. Det var också hon som, efter att ha bränt två tidigare chanser, gav England ledningen med 1-0 efter tolv minuter.

Målet tände svenskorna som omedelbart var nära att kvittera genom Smilla Holmberg. Samma Holmberg skulle i den 26:e minuten vara inblandad i det som faktiskt blev en svensk kvittering. Hennes inlägg tog på en engelsk försvarare och in i mål. 1-1.

Resten av halvleken var ett jämnt och underhållande ställningskrig. Vissa halvchanser skapades mot båda målen, men 1-1-resultatet stod sig till halvtidsvilan.

Snabbt engelskt ledningsmål i andra halvlek
De engelska tjejerna kom ut med ny energi efter paus och kort in på andra halvlek lyckades Agyemang för femtioeelfte gången löpa in bakom den svenska backlinjen. Avslutet var perfekt och målvakt Julia Cavander chanslös. 2-1 till England, vilket tvingade svenskorna att satsa framåt.

Detta lönade sig nästan när snabba Nora Rolfsson i den 70:e minuten tog sig förbi ett antal engelska försvarare och kom ensam med målvakten, som tyvärr gjorde en vältajmad utrusning.

I stället släckte engelskorna ljuset några minuter senare när Ava Baker med ett mycket vackert avslut placerade in 3-1 för engelskorna. Ett ettmålsunderläge var illa nog och tvåmålsunderläge närapå ointagligt. Efter målet såg det ganska deppigt ut och England spelade av matchen utan att anstränga sig mer man behövde.

Betydelselös sista gruppspelsmatch mot Polen
Slutresultatet 3-1 till England innebär att Sverige är utslaget ur turneringen och nu bara har hedern att spela för i sista matchen mot Polen på lördag. På pappret borde det vara en betydligt enklare match än tungviktarna England och Frankrike, även om det så klart är möjligt att förbundskapten Lotta Hellenberg väljer att lufta spelare som inte fick så mycket speltid i de första två matcherna.

Sverige – England 1-3
0-1 Agyemang ’12
1-1 Självmål ’26

1-2 Agyemang’49
1-3 Ava Baker ’73

Sveriges laguppställning:
Cavander – Holmberg, Holmqvist, Andersson, Svensson (Ihrfeldt ’80) – Björnberg, Pelgander (Hultbäck Nattland ’80), Larsson, Jensen (Fredgren’67) – Schröder (Rolfsson ’46), Ländin Sjöblom ()