Foto: Wikimedia

Imorgon får vi redan på vilket motstånd som väntar de svenska herrarna i kvalet till fotbolls-EM sommaren 2020. Kvalspelet kommer att pågå under nästa år, där laget spelar 8 eller 10 viktiga kamper om poäng. Att kvala till en turnering är någonting som laget är välbekanta med att göra och det är inte heller ovanligt att man stöter på välbekant motstånd i dessa matcher. De nationer som Sverige har mött flest gånger i ett kval till EM är Italien, Norge och Ungern, som alla har ställts mot Sverige inför tre olika mästerskap. Även i år har lagen möjligheten att lottas in i samma grupper och vi har därför tagit en närmare titt på kvalmatcherna mot just dessa lag.

Ungern
1996 kvalade Sverige mot det ungerska landslaget för första gången och trots att inget av lagen gick till den stora turneringen, fick de med sig tre poäng vardera ifrån sina två möten. 2004 var det dags igen och den här gången fick det svenska laget endast med sig en poäng ifrån hemmamötet med laget. Bortamatchen slutade i sin tur med en 1-2 förlust. Så sent som 2012 kvalade lagen åter igen ihop och även här blev poängen jämnt fördelade mellan nationerna.

Italien
1972 möttes lagen för första gången i ett EM-kval och ifrån de två matcherna fick Sverige med sig fyra av sex möjliga poäng i och med en seger och en oavgjord match. 1984 kvalade lagen ihop på nytt och den här gången blev det full pott för Sverige, som vann de två matcherna med 2-0 och 1-0. I det efterföljande kvalet var Italien ute efter revansch och placerade sig till slut högst upp i tabellen, detta delvis tack vare de tre poäng man tog mot Sverige på hemmaplan. När lagen möttes på Råsunda var det däremot de blågula som fick med sig en seger.

Norge
1964 möttes lagen i Sveriges allra första EM-kvalmöte någonsin, där man spelade en playoff i den första kvalomgången. Sverige vann det första mötet med 2-0 och kunde sedan följa upp det hela med ett oavgjort resultat i returen. Fyra år senare möttes man på nytt i det allra första gruppspelskvalet, där båda lagen vann varsin match. Inget av lagen lyckades här nå mästerskapet. 1976 lottades lagen åter igen in i samma grupp och även här blev det en vinst vardera.

Kvalmöten med andra nordiska landslag

Förutom Norge har man under åren även kvalat mot våra andra nordiska grannländer. Här summerar vi de tidigare mötena med Danmark, Finland och Island.

Danmark
2008 lottades Sverige och Danmark in i samma kvalgrupp, där bortamatchen fick ett abrupt avslut när en supporter sprang in på planen och attackerade domaren. Detta gjorde att man valde att bryta matchen, som slutligen tilldelade Sverige tre poäng och en 3-0 seger trots att det stod 3-3 när matchen bröts. Hemmamatchen blev i sin tur mållös och lagen fick då dela på poängen. Vid kvalet till förra EM kom såväl Danmark som Sverige trea i sina respektive kvalgrupper, vilket resulterade i att de fick göra upp om de sista platserna i playoffen. Här möttes lagen i ett dubbelmöte som resulterade i en total poäng på 4-3, där Sverige tog sig vidare till slutturneringen.

Finland
Enda gången som Sverige och Finland har mötts i ett europeiskt fotbollskval på herrsidan var 2012, då Sverige kvalificerade sig till turneringen som bästa grupptvåa. I lagens första möte i Solna blev Zlatan Ibrahimovic tremålsskytt och var en stor del i lagets 5-0 seger. Returen på Olympiastadion i Helsingfors gav även den tre viktiga poäng till det svenska laget, som vann matchen med 2-1.

Island
Inför VM 1996 var det många som trodde på det svenska laget efter succén i VM två år innan, dock missade man turneringen då man endast fick med sig nio av 24 möjliga poäng i kvalet. Fyra av dessa poäng samlade man ihop under sina matcher med det isländska laget, som man spelade oavgjort 1-1 mot på hemmaplan och sedan besegrade på bortaplan med 1-0.

Uppdaterad 16 oktober, 2023