Foto: Bildbyrån

I förra veckan presenterades den nya FIFA-rankingen, där det svenska landslaget placerade sig på en sjuttondeplats. Detta innebär ett tapp på två placeringar sedan den förra uppdateringen i september.

Den 2 december kommer lottningen inför EM-kvalet att ske och då baseras lagens placering i de olika seedningsgrupperna på den aktuella rankingen. Innan dess kommer en ny ranking att presenteras i slutet av november och för att Sverige ska kunna klättra och nå en bättre placering i seedningen gäller det att man får med sig segrar i båda de kvarvarande Nations League-matcherna.

Vid lottningen kommer se 55 nationerna delas in i fem pottar om tio lag, samt en sista pott med fem ytterligare lag. Utifrån den aktuella rankingen skulle Sverige hamna i den andra seedningsgruppen, men om man inte presterar i de kommande matcherna riskerar man att placeras i den tredje. Detta skulle innebära två högre rankade lag i gruppen vilket försvårar vägen mot en EM-biljett, då det är de två bästa lagen i vardera grupp som går till turneringen.

Sofie Hansson

Uppdaterad 29 oktober, 2018