Uppdaterad 1 juni, 2023

Finalen i U17 EM blir en repris på ett utav årets gruppspelsmöten. Detta då både Tyskland och Frankrike från grupp C gick vinnande ur sina respektive semifinaler under tisdagen.

Grannarna Polen och Tyskland gjorde upp i den första kampen där det polska laget snabbt tog en ledning, siffror som hade växt till 2-1 på tavlan vid paus. Men när lagen äntrade planen på nytt så var Tyskland det dominanta laget. Tolv minuter in kom kvitteringen av Paris Brunner som i och med detta gjorde sitt fjärde mål för turneringen. Därefter kunde även Charles Hermann, Assan Quedraogo och Robert Ramsak skriva in sig i målprotokollet. Mötet slutade 5-2 till Tyskland som därmed kunde se sig klara för sin femte final i sammanhanget.

I den andra striden var det Spanien och Frankrike som gemensamt äntrade planen. Länderna har nio respektive tre tidigare titlar i bagaget och att ta sig förbi detta steg i turneringen var därmed otroligt viktigt för att hålla sin ära i behåll. Men det blev till slut Frankrike som drog det längre strået, detta efter en något försiktig inledning från bägge lag. Efter en mållös första halvlek kom ledningsmålet för Spanien i den 69:e minuten, något som Frankrikes Mathis Lambourde snabbt svarade på. Med tio minuter kvar om 2-1 för Frankrike och på tilläggstid kunde Tidian Gomis sätta spiken i kistan.

På söndag avgörs den stora finalen där både Tyskland och Frankrike har chansen att nå sitt fjärde U17 EM-guld. När de här två lagen möttes i gruppspelet för knappt två veckor sedan segrade Tyskland med 3-1 och det återstår att se hur det går när allvaret verkligen slår till.