Foto: Wikimedia

Under helgen avrundades såväl herrarnas som damernas europeiska mästerskap för fotbollsspelare under 17 år. Nu har vi två nya europeiska mästare.

På herrsidan var det Nederländerna som lyckades försvara sin titel efter att ha besegrat Italien i finalen med 4-2. Laget som spelade i Sveriges grupp avancerade till slutspelet som grupptvåa och kunde i kvartsfinalen slå ut Belgien efter en 3-0 seger. Matchen följdes sedan av en semifinal mot Spanien där Mohamed Taabouni var den enda som gjorde mål. Bollen placerades i målet först i den 89:e matchminuten vilket gjorde det hela till en riktig rysare. Finalen blev betydligt mer målrik och efter första halvlek ledde laget med 3-0. När slutsignalen ljöd hade siffrorna utökats till 4-2 och laget kunde därmed räkna hem sin fjärde titel i turneringen.

I damernas turnering blev det även där en försvarad titel då Tyskland vann sin sjunde upplaga av turneringen. Laget vann sin grupp i gruppspelet efter att ha besegrat England och Österrike samt fått se sig besegrade av Nederländerna. I semifinalen slog man enkelt ut Portugal och i och med Nederländernas seger över Spanien blev det ett kärt återseende för lagen i finalen. Här kunde Tyskland få revansch på straffar efter gruppspelsmötet.

Redan nästa år spelas nya upplagor av respektive turneringar, som då äger rum i Estland och Sverige.

Uppdaterad 16 oktober, 2023